адяваме се бизнесът през 2021 г. да продължи възстановяването, започнало

...
адяваме се бизнесът през 2021 г. да продължи възстановяването, започнало
Коментари Харесай

Велев: Дано бизнесът продължи възстановяването през 2021

адяваме се бизнесът през 2021 година да продължи възобновяване, почнало през третото тримесечие на тази година и спряло през четвъртото. Който е изгубил 10% през 2020 година, ще възвърне 5% през 2021 и още 5% през 2022 година.

Тази прогноза направи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред

"Туризмът, въздушният превоз и търговията ще се възвръщат по-бавно от промишлеността ", счита Велев.

Той посочи, че с изключение на затворените бизнеси, има тежко потърпевши, които не са спрени със заповед, само че до тях ограниченията не стигат, тъй като 60/40 е неприложима, а поддръжка на закрепените разноски няма.

"Показателят не би трябвало да е кодът на икономическата активност, а спадът на продажбите. Европейската комисия споделя, че в случай че спадът е повече от 30%, тогава фирмите могат да бъдат подкрепени за закрепените им, за условно непрекъснатите им разноски ", уточни Велев.

На изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие през днешния ден бизнесът, синдикатите и представителите на държавното управление ще разискват продължаването на мярката 60/40.

"Мярката по този начин и не можа да надвиши обсега от 10% за разлика от други европейски страни ", разяснява Велев.

Според него това е по този начин поради два съществени минуса – единият е доплащането от предприятието на 40% плюс осигуровките върху тях – още 19%, от доходи, които не съществуват. Така тези, които имат най-голяма потребност, нямат опция да я употребяват, тъй като не разполагат с тези 40%. Вторият фактор е, че доста предприятия не могат да поемат ангажимент за опазване на заетостта в тази неразбираема конюнктура.

"Забавяне в изплащането има по линия на Оперативната стратегия за нововъведения и конкурентоспособност, където към момента не са изплатени всички средства за микрофирмите - от 3 до 10 000, а за междинните предприятия към момента има единствено класиране ", разясни Васил Велев и добави, че при запазването на заетостта няма закъснение, а единствено неприятен дизайн.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР