Адвокатка написа до здравния министър д-р писмо за пропуски в

...
Адвокатка написа до здравния министър д-р писмо за пропуски в
Коментари Харесай

Адвокат: Създават се условия за дискриминация с COVID сертификата за преболедували

Адвокатка написа до здравния министър доктор писмо за пропуски в заповедта, с която се утвърждава редът за издаване на документ за преболедуване на коронавирусната зараза. Според нея се допуска пряка дискриминация по отношение на необятен кръг български жители, както и ограничение на опцията на Министерството на здравеопазването и районните здравни инспекции да имат действителна база данни какъв брой хора в България са предпазени от коронавирусната зараза, написа.
Ето и текста на писмото на юрист Стоянова, което е изпратено и до РЗИ и адвокатските колегии в страната.
Уважаеми господин министър,
 Екологичен потенциал дефинитивно се съгласи за цифровия документ на Европейски Съюз за Коронавирус Екологичен потенциал дефинитивно се съгласи за цифровия документ на Европейски Съюз за Коронавирус
Евродепутатите през днешния ден завършиха работата по пакета за дигитален документ на Европейски Съюз за Коронавирус, целящ да улесни пътуванията в границите на Европейски Съюз и да...
Пиша по отношение на открит значителен пропуск в издадената на 04.06.2021г. Заповед РД - 01 - 417, с която се утвърждава реда за издаване на документ за преболедуване на коронавирусната зараза. Като съображение за издаване на документа е указано, че титуляри на същия следва да са лицата, които са регистрирани като доказани случаи на COVID19 и вписани в Националната осведомителна система за битка с COVID-19. Това значи, че според предишна заповед № РД-01-724 от 22.12.2020 година подобен документ се издава единствено на лица, които са били с позитивен ПСР/антигенен тест и са били карантинирани за коронавирусна зараза с регистрация в съответната РЗИ.
Считам, че има сериозен пропуск в по този начин издадената заповед, защото по този метод се позволяват две големи от правна и епидемиологична позиция неточности:
1.Създаване на директна дискриминация по отношение на необятен кръг български жители: заповедта на процедура лишава лицата, които са преболедували безсимптомно и могат да го удостоверят с лабораторно проучване за антитела или лабораторно проучване за Т-клетъчен имунитет, от права да се снабдят с този документ. Изискванията на Европейски Съюз за издаване на така наречен " зелен документ " са ясни и са три съществени вида, всеки от които е различен на останалите:
а) съществуване на ваксина от тези, получили позволение за изключителна приложимост
б) негативен ПСР тест
 Преиздават от през днешния ден документите за имунизация в европейски формат Преиздават от през днешния ден документите за имунизация в европейски формат
Преиздаването на документа за имунизация в европейски формат би трябвало да е допустимо от през днешния ден. Всички жители, които са получили сертиф...
в) преболедуване (recovered from Covid 19)
От формалната страница reopen.europa.eu излиза наяве, че на националните страни е предоставено да дефинират нужните документи за доказване на преболедуване на инфекцията - ето какво се споделя по отношение на зеления документ: " The certificate provides a standardised recognition of the holder`s status related to vaccination, recovery from Коронавирус or test result. Each country continues to be responsible for the definition of its own entry requirements and rules, which are not standardised at the EU level. This means that what you will be eligible for, upon presentation of this certificate, depends on the measures and entry rules in place at your country of destination. "
Стандартизирането на условие към страните - членки за издаване на документа за преболедуване не по-рано от 11-тия ден от позитивен тест за полимеразна верижна реакция или други NAAT проби цели само и единствено да подсигури, че лицето към този момент не може да популяризира болестта - не смятам, че единната рамка може да изключва международно одобрените способи за несъмнено определяне на прекарана зараза и съществуване на естествен имунитет, защото това би било директна дискриминация на лица с еднакъв здравен статус и не кореспондира с задачите и рамката на Европейски Съюз, а по-скоро цели епидемиологична сигурност при напредването на жителите на Европейски Съюз.
Всички имунолози и епидемиолози от предишния март остават единомислещи, че съществуването на клетъчен имунитет е най-хубавото доказателство, че преболедувалият е предпазен от заразяване с вируса. Наличието на антитела над избран титър има същата функционалност на защита на организма и би следвало да има същата доказателствена мощ по смисъла на рекомендациите на Европейски Съюз. Именно по тази причина, производителите на ваксини, за доказване на резултатност на продуктите си, изследват клетъчен имунитет и титър на протективни антитела на пациентите след 14 ден на инжектиране.
В тази връзка неналичието на опция за лицата, които са предпазени от коронавирусна зараза, да се снабдят със документ, съставлява дискриминация на тези лица по отношение на останалите. Смисълът на издаване на зелен документ е точно ограничение разпространяването на коронавирусната зараза, което в същото време да даде опция на жителите на Европейски Съюз, които са здрави и/или предпазени от зараза, да се движат свободно.
 Здравният министър утвърди образците за Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз Здравният министър утвърди образците за Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз
Със своя заповед министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз (EU DIGITAL Коронавирус...
Така издадена, заповедта на Министерство на здравеопазването лимитира правото на свободно напредване на хора в Европейски Съюз, които са предпазени от зараза, което е накърняване на една от фундаменталните свободи на съюза и е безусловно неразрешено по смисъла на законодателството на Европейски Съюз.
2. Вторият, само че не по-маловажен пропуск, до който води по този начин дефинираната заповед, е ограничение на опцията на Министерство на здравеопазването и РЗИ да имат действителна база данни какъв брой хора в България са предпазени от коронавирусната зараза - при опция за доставяне със документ за пътешестване, хората ще изследват за своя сметка антитела или клетъчен имунитет и ще дадат действителна картина на стадния имунитет в страната. Тази картина ще даде опция на Министерство на здравеопазването да възнамерява добре нуждата от ограничения за ограничение на болестта, както и количествата ваксини, нужни за покритие на % население, което не се е срещало с вируса.
Огромен % хора ще извършат напълно за своя сметка ефикасен скрийнинг на скритата заболеваемост, както и ще се даде опция за попречване на вероятно свръхзапасяване с ваксини или антивирални препарати против ковид наесен, което може да се окаже ненужно и да излезе от джоба на данъкоплатеца - както знаем, тези препарати имат лимитирана валидност, внимателно превозване и не са по никакъв начин евтини. Моля да обърнете нужното внимание на горните съображения и да вземете съответните ограничения за отбягване на нарушаване на правото на Европейски Съюз и фундаменталния принцип за свободно придвижване, основаване на дискриминация при идентични здравни предпоставки и немарливост във връзка с събиране на витално значима база данни за действителния % предпазени от ковид български жители.
Настоящото писмо е с копие до адвокатските колегии в страната, които, допускам, ще чакат с неспокойствие реакцията на Министерство на здравеопазването и при липса на редакция на заповедта, ще могат да подхващат дейности по завеждане на каузи за своите клиенти за нарушаване на общностното право и дискриминация против българските жители.
С почитание, Адвокат Стоянова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР