Адвокати протестират срещу избирателното оповестяване в медиите на доказателства от

...
Адвокати протестират срещу избирателното оповестяване в медиите на доказателства от
Коментари Харесай

Адвокати протестират срещу пускане на доказателства от прокуратурата в медиите


Адвокати стачкуват против изборното обявяване в медиите на доказателства от страна на прокуратурата. Това излиза наяве от писмо на Обединението на свободните юристи изпратено до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

" При съществуваща законова възбрана за това, доказателствата, събирани от прокуратурата, стават обществени още в хода на производството, следствената загадка бива разкривана ", показват юристите в писмото си до Висш съдебен съвет, оповестено от lex.bg.

Те припомнят, че в Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 година за укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да участват на правосъдния развой в наказателното произвеждане се споделя следното: " Държавите членки подсигуряват, че обвинените и обвинените се смятат за почтени до доказване на виновността им в сходство със закона ".

" В наказателното произвеждане, провеждано по реда на Наказателно-процесуален кодекс, презумпцията за невиновност следва да се разгръща и върху лицата, арестувани за 24 часа със заповед за арест по реда на Закона за Министерство на вътрешните работи или такива, имащи качеството на " очевидец ", когато от събитията по делото може да се съди, че са основни обвинени “, показват още от Обединението на свободните юристи.

Те прецизират, че въпросната европейска инструкция е трябвало да бъде транспонирана в българското законодателство най-късно до 1 април 2018 година, само че това към момента не е сторено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР