Адвокати отново са на протест срещу ръководството на гилдията пред

...
Адвокати отново са на протест срещу ръководството на гилдията пред
Коментари Харесай

Адвокати отново на протест, защитават колега

Адвокати още веднъж са на митинг против управлението на гилдията пред постройката на. Преди няколко месеца бе извършен сходен митинг, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Според юристи, сред двата митинга се вижда наклонност на реваншизъм. Те считат, че е нужен нов Закон за адвокатурата, тъй че да бъде уредено Общото заседание на юристите, което да дефинира бюджета на организацията и да го управлява.
Адвокати се събраха на ул. Калоян, с цел да поддържат техен сътрудник, съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Днес Висшият дисциплинарен съд организира съвещание по дисциплинарно произвеждане против наша сътрудник – юрист Меглена Гунчева, ръководител на адвокатската гилдия в Хасково. Съдът заседава тук на ул. „ Калоян ” и по тази причина група юристи сме се събрали да покажем поддръжка на сътрудника ни “, сподели Емил Георгиев от Обединението на свободните юристи.
 Адвокати желаят оставката на целия Висшия адвокатски съвет с митинг Адвокати желаят оставката на целия Висшия адвокатски съвет с митинг
Адвокатски митинг пред постройката на Висшия адвокатски съвет в София се провежда в петък, 24 юли. С искане за оставки на всички членов...
Той уточни и за какво тя е обект на такова произвеждане: През 2018г. Висшият адвокатски съвет одобри решение, с което, като го обоснова с нуждата да се построява електронна адвокатура, някакъв спомагателен фонд да се основава за по-ласкаво отразяване на адвокатурата в медии и куп други неща. В две поредни години по-късно от докладите, които се даваха на общи събрания стана ясно, че тези пари просто се натрупат и се набират на една сметка, не се харчат целево, нищо не се случва, а в същото време отвън София, т.е. в страната, има значително български юристи, които се затрудняват да заплащат тези спомагателни вноски. Например подобен е казусът с сътрудниците в Хасково, от които потегли едно недоволство, само че сходна е обстановката и в адвокатска гилдия Смолян, сходни са нещата в Пазарджик, в Благоевград, Стара Загора, в това число и в Пловдив имаше положения против това. И на миналогодишното Общо заседание на юристите от страната се одобри решение, по силата на което трябваше да бъде длъжен ръководителят на ВАдС Ралица Негенцова да предприеме стъпки за възобновяване размера на старите вноски, а в случай че това не се случеше до един избран интервал от време, колегиите да се смятат освободени от тази спомагателна финансова тежест. Това е в действителност, което и направи сътрудника Гунчева – тя извърши решение на Общото заседание на юристите от страната. А пък по смисъла на Зaкона за адвокатурата това общо заседание се явява висшият орган на адвокатурата.
„ Задава се въпросът може ли този висш орган да одобри решение и висшият изпълнителен орган, т.е. ВАдС пък да не го извършва. В такава доста странна догадка се намираме в тази ситуация “, сподели юрист Емил Георгиев.
Той изясни, че дисциплинарното произвеждане е формирано, поради отхвърли на колегията в Хасково и Меглена Гунчева като неин ръководител, да изплаща този повишен размер на вноските. " Тоест тя превежда вноски към ВАдС, само че не в цялостния размер ", уточни той.
Днес тук се четат и плакати като: „ Оставка на целия ВАдС “, Емил Георгиев уточни, че той участва през днешния ден, с цел да поддържа Гунчева, не е тук да изиска оставка на Висшия адвокатски съвет. „ Но напомням, че на последното извършено Общо заседание на юристите от страната през 2020, това заседание сне доверието си от ВАдС и това е доста значимо да се знае. Тези плакати допускам, сътрудниците, които са донесли в този смисъл ги носят, само че аз съм ги виждал и на други събития и мисли не са целево основани и направени за днешното “, уточни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР