Адвокати и съдии се събраха пред сградата на Съдебната палата в София на мълчалив протест.

...
Адвокати и съдии се събраха пред сградата на Съдебната палата в София на мълчалив протест.
Коментари Харесай

Адвокати и съдии излязоха на мълчалив протест в София и Пловдив

Адвокати и съдии се събраха пред постройката на Съдебната палата в София на безмълвен митинг. Причината е недоволството им от признатия план за реформа на правосъдната карта от Висшия правосъден съвет.

„ Адвокатурата, когато мълчи, би трябвало да бъде чута “, съобщи пред публицисти определеният за ръководител на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев. Той добави, че юристите са се събрали на митинг , с цел да поддържат съдиите и жителите.

По думите му реформата на правосъдната карта така наречен Модел 4 не е задоволително добре разисквана и не дава отговор на упованията на съдии и юристи. Според него би трябвало да се проведат спомагателни публични и професионални обсъждания по тематиката.

" Считаме, че " Модел 4 " не е решение на проблемите със правосъдната карта в България ", сподели съдията от Софийски градски съд Емил Дечев пред медиите. По думите му промяната цели по-скоро да реши казуса с бързото и срочно образуване на състезания в правосъдната система.

Той добави, че с промяната ще се основат доста други проблеми. " Надявам се, че ВСС ще чуе гласа освен на съдиите, които са срещу модела, само че и на адвокатските колегии, нотариусите, частните правосъдни реализатори, представителите на обществеността и общинските препоръки ", сподели той. Дечев напомни, че има импортирана във Висш съдебен съвет подписка от над 500 съдии против промяната.

Някои от предложенията в плана за реформа на правосъдната карта са окръжните съдилища да станат първоинстанционни, а районните да преглеждат само избран вид каузи. Над 50 от тях ще се трансфорат териториални отделения. Също по този начин се планува част от районните съдии да бъдат нараснали в окръжни съдилища, а окръжните съдии да отидат в апелативните съдилища, които пък ще преглеждат каузи като втора инстанция.

Адвокатите от Пловдив също се включиха в митинг та против готвените промени в правосъдната система, без да има необятна социална поддръжка. Те упорстват да бъдат включени в професионалния спор във връзка с плануваната промяна, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg.

“До момента се обсъждани разнообразни разновидности на тази промяна, само че това е станало в стеснен кръг във Висшия правосъден съвет, сподели адв. Доротея Будакова, ръководител на Адвокатския съвет в Пловдив.  " Ние сме длъжни да кажем, че без нашата общност не би трябвало да се вземе това решение ", сподели Будакова.

Тя разясни, че се готви основна смяна на правосъдните структури в страната и в подсъдността в страната. Ще бъдат закрити огромен брой районни съдилища. " В това няма нищо неприятно, стига да е направено задоволително обосновано и след проучвания във всички сфери на живота по отношение на демографските въпроси и обособените региони. Много огромна част от тях ще станат поделения на най-близкия правосъден регион.

Командировани съдии ще гледат делата там. Това е проблем, защото районните съдилища, които останат и тези поделения ще преглеждат само леки каузи и дребен кръг каузи ", разясни адв. Будакова. Това ще са най-вече брачни каузи и каузи за домашно насилие – близки до хората проблеми, но и искове до 2000 лв., които са несъществени като веществен интерес.

Всички хора, които завеждат каузи за парцели и парични вземания над 2000 лева ще трябва да търсят областен съд, който ще действа като първа инстанция. Това е проблем и ще се отрази икономически и обществено, както и юридически. Достъпът до съд ще е стеснен и ще оскъпи правораздаването ", сподели още адв. Будакова.

Тя добави, че пет са апелативните региони в страната. Втора инстанция ще е апелативният съд. Ние сме адвокати и правораздаването няма да обслужва нас и съдиите ", добави юристът. 

Пловдивските юристи молят за разкриване на спор, с цел да не са обречени след това.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР