Адвокат Здравка Калайджиева от фондация Български адвокати за правата на

...
Адвокат Здравка Калайджиева от фондация Български адвокати за правата на
Коментари Харесай

Очаквам публично извинение от г-н Гешев

Адвокат Здравка Калайджиева от фондация " Български юристи за правата на индивида ", някогашен арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, изиска в ефира на БНР обществено опрощение от основния прокурор Иван Гешев и реакция във връзка с неговата професионална нравственос от Висшия правосъден съвет и Висшия адвокатски съвет.

Причината е, че Гешев окачестви като безочливост мнението на " Български юристи за правата на индивида ", в което са изложени правни причини за нуждата от промени в конституцията. Адвокатите бяха поканени да опишат възгледите си от президента Румен Радев, който стартира необятна полемика по тематиката.

Правозащитниците упорстват в конституцията да се запише, че правораздаване се раздава само от съда, защото прокуратурата е единствено страна в процеса. Те оферират самостоятелен орган отвън правосъдната власт да може да проверява основния прокурор и цялостно разделяне на колегиите на съдиите е прокурорите във Висшия правосъден съвет. Посочва се, че би трябвало да се вкара и персонална отговорност на представителите на страната, поради чиито дейности се заплащат компенсации за вреди на жителите.

Главният прокурор през вчерашния ден разяснява мнението по този начин: " Наглост е юристи на подсъдими и обвинени олигарси да оферират промени в конституцията за прокуратурата. Това е все едно прокуратурата да желае промени в Закона за адвокатурата. "

В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора самостоятелен съд или прокурорска република. Необходимостта от промени в конституционната уредба на правосъдната система, които да изяснят

кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, наподобява остана неразбрана единствено от основния прокурор.

Становището е квалифицирано в отговор на поканата и аз мога единствено да благодаря на господин Гешев, че го разпространява.

Крайно време е българският народ да се върне към съзнанието, че

правораздаването се раздава от съда, а не от прокуратурата.

Именно това е част от мнението, направено по покана на президента.

Ние считаме, че това е принцип, който всички добре знаят, само че той не е добре оценен и написан в конституцията и българските закони. Не може прокуратурата да стартира производства, които да висят с години и тези производства за засягат името, парцела, достойнството и живота, в случай че щете, на жителите, до момента в който те преценяват и без да дават по-късно думата на съда.

Това не е правораздаване. Това са акции, които би трябвало да се отграничават от действителното правораздаване.

Необходимостта от промяна е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други интернационалните престижи. В нашето мнение няма нещо изключително ново. Но до този миг никой не беше характеризирал моето персонално мнение или активността на " Български юристи за правата на индивида " като " безочливост ". Очаквам обществено опрощение от господин Гешев и се надявам способените органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР