Адвокат Ивайло Дерменджиев е новият председател на Висшия адвокатски съвет,

...
Коментари Харесай

Q&A: При налагане на безразборни санкции по "Магнитски" може да има сериозен брой дела

Адвокат Ивайло Дерменджиев е новият ръководител на Висшия адвокатски съвет, определен единствено преди две седмици от делегатите на Общото заседание на юристите в страната. Притежава тапия пo aнглийcĸo пpaвo и пpaвo нa Eвpoпeйcĸия cъюз oт yнивepcитeтa в Keймбpидж. Доктор по интернационално частно право и интернационален арбитраж, юрист с над 30 години стаж и съдия. Стapши yпpaвлявaщ cъдpyжниĸ в Aдвoĸaтcĸo дpyжecтвo " Cимeoнoв и Дepмeнджиeв " (Ѕ&D). Помолихме адв. Дерменджиев да отговори на няколко въпроса, свързани с резултата от приложението на глобите по закона " Магнитски " по отношение на български жители и компании, както и последващите дейности на българските управляващи, дължимото държание от български банки и други частни лица и други За какъв интервал е действието на едно решение по закона " Магнитски " и от какво зависи отпадането или продължаването му?
Санкциите, наложени на 2 юни 2021 година от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати въз основата на Закона Магнитски и Указ 13818, който го добавя и ползва, са безсрочни. Те могат да бъдат прекъснати в резултат на тъжба по административен път пред OFAC на 4 изчерпателно посочени учредения, а точно:

достоверна информация, че лицето не прави действия, попадащи в приложното поле на санкциите; лицето към този момент е дейно подведено под отговорност за активността си, лицето е дейно глобено за активността си или прекратяването на глобите е в интереса на националната сигурност на Съединени американски щати.

Освен в случай че не бъдат прекъснати, наложените наказания ще останат в действие и след приключването на периода на Указ 13818 към Закона Магнитски на 23 декември 2022. Продължаването на периода му на деяние оттатък 2022г. ще е явен знак, че новата американска администрация поддържа екстериториалните упоритости на президентите Обама и Тръмп.

Засегнатите лица могат също по този начин да аплайват пред OFAC за лиценз за избрани действия или транзакции, който по изключение и само по отношение на съответната активност или транзакция да ги освободи от използването на глобите. Основание за издаване на подобен лиценз да вземем за пример е изплащането на адвокатски хонорар по отношение на правна отбрана и посланичество на глобено лице в хода на административната процедура пред OFAC.

Важно е обаче, както административните тъжби пред OFAC, по този начин и документите за издаване на лиценз от OFAC, да бъдат съобразени със спецификата на всеки съответен случай и да бъдат направени от експерти с интернационален опит и необятни знания по американско право.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР