Адвокат Атанас Шопов е партньор в столичната правна кантора Камбуров

...
Адвокат Атанас Шопов е партньор в столичната правна кантора Камбуров
Коментари Харесай

Нотариални производства "по време на холера"

Адвокат Атанас Шопов е сътрудник в столичната правна адвокатска фирма " Камбуров и сътрудници ". Коментарът му е от linkedin.com.

Съгласно наредбата (всъщност две) на член 5, алинея 3 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние (ИП), оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година (обн. Дъждовни води бр. 28 от 24.03.2020 година, в действие, особено този член, от 24 март 2020 година, според заключителната наредба на § 52), в резюме ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година (поемете си дъх): " Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива при съблюдаване на здравно-хигиенните условия. Нотариалната камара обезпечава дежурни нотариуси при съответствие минимум един нотариус на 50 000 поданици за съответния регион. "

Защо се постанова сходна регулация е ясно (дали е нужна е обособен въпрос - може би поради правилото за непрекъснатост на активността на нотариусите, другояче и самите те бяха способни да решат по какъв начин да работят) - нотариалните производства по нужда включват присъединяване на голям брой лица (страни и участници в производствата, личен състав на нотариалната адвокатска фирма, по в миналото инцидентни хора като юристи и юрисконсулти, съдии по вписванията и чиновници в службите по вписванията и в изискванията на пандемия - други инцидентни жертви като чиновници в банки при заплащания, заеми и други, инцидентни минувачи по улиците и т.н.) и напредване в пространството (страните и участниците би трябвало да стигнат до и да си тръгнат от адвокатската фирма на нотариуса, да си поговорят на цигарка пред нея, вероятно да извършат банкови заплащания, а документите, вероятно, следва да се занесат до службата по вписвания). Всички участници или техни представители са хора и имат право на живот в условия на пандемия (включително нотариусите и техните служители).

Текстът обаче слага някои въпроси:

• Ограничава ли се компетентността на органите с нотариална подготвеност и до каква степен;

• Какъв е срокът на ограничението;

• Кои нотариални производства са неотложни;

• Нищожни ли са нотариалните производства, осъществени в нарушаване на член 5, алинея 3 от ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година и в случай че " да " - на какво основание;

• Каква е последствието от неспазване на здравно-хигиенните условия при нотариални производства - незначителност?!?

1. Ограничава ли се компетентността на органите с нотариална подготвеност

Отговорът на този въпрос е директно обвързван и с това дали ще приемем, че неотложността е характерност на нотариалните производства или на потребностите на страните/участниците в тях. Струва ми се по-разумно второто схващане и по тази причина изхождам от него (вж. по-долу т. 3).

Накратко, в границите на нотариалните производства лицата с нотариална подготвеност правят нотариални дейности по нормативно очакван ред - нотариални удостоверявания (на обстоятелства или права) или дейности за реализиране на удобен за страните резултат (без удостоверяване).

Нотариалната подготвеност се показва в пълномощието на разположение с нотариална подготвеност (материална компетентност) да прави всички (пълна подготвеност, каквато имат нотариусите и съдиите по вписванията в хипотезата на член 82, алинея 1 от ЗННД) или някои нотариални дейности (ограничена - каквато имат всички други лица с нотариална компетентност) в границите на избрана територия (териториална компетентност), а с оглед и на задължението за регистриране на нотариалните покупко-продажби (и някои други) можем да приказваме и за времева подготвеност. Освен нотариусите (и помощник-нотариусите) органи с нотариална подготвеност още са (чл. 82-83 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност): съдиите по вписванията при районните съдилища; кметовете на обитаеми места, които не са общински центрове; в обитаемоте места, които са общински центрове - кметовете, заместник-кметовете, секретарите на общината; кметските наместници; българските консулски длъжностни лица в чужбина.
Съответно ограничението на нотариалната подготвеност би означавало лицата с нотариална подготвеност да бъдат лишени от част или от всички свои пълномощия за осъществяване на нотариални дейности напълно или за избран интервал от време.

В първото предложение на член 5, алинея 3 от ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година (няма да се уморя да употребявам това съкращение) не е посочен категорично кръгът на получателите на нормата, само че

разумно следва да приемем, че тя не се отнася единствено до нотариусите, а до всички лица с нотариална подготвеност

(говори се за нотариални производства + според Граждански процесуален кодекс нотариалните производства са нотариални дейности + " изброените нагоре не-нотариуси " могат да правят нотариални дейности = получатели са всички лица с нотариална компетентност).

Налице ли е ограничение на нотариалната подготвеност според член 5, алинея 3 от ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година - очевидният отговор е да!?! (но дали?). От 24 март до анулация на изключителното състояние (май отговорих на въпрос 2), лицата с нотариална подготвеност следва (първо бях написал " могат " ) да правят единствено неотложни удостоверявания/ " не-удостоверявания " (пак опряхме до въпроса за неотложността, само че за него вж. т. 3), само че могат ли годно да правят и други - неотложни? (вж. по долу т. 4).

Следва разумният въпрос - от типовете нотариални удостоверявания всички ли могат да бъдат неотложни или единствено някои - отговорът зависи от това дали ще приемете, че прилагателното " неотложни " в наредбата е характерност на производствата (буквално тълкуване) или на потребностите на страните в производството (както показах - второто ми се коства по-логично). При това схващане всяко нотариално произвеждане може да бъде наложително, надлежно всеки орган с нотариална подготвеност може да извърши всяко нотариално произвеждане в границите на неговата подготвеност, стига то да е наложително за страните по него.

Дали обаче " неотложността " води до ограничение на нотариалната подготвеност? (вж. т. 4)

При нотариусите, обаче, нещата стоят малко по другояче - предложение второ на член 5, алинея 3 от ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година планува, че " Нотариалната камара обезпечава дежурни нотариуси при съответствие минимум един нотариус на 50 000 поданици за съответния регион. " (Нотариалната камара реагира извънредно бързо и разгласява листата още преди законът да бъде дефинитивно признат ;-). Това значи ли че за периода на изключителното състояние единствено дежурните нотариуси имат право да правят нотариални производства (били те неотложни или не) и надлежно останалите " недежурни " нотариуси - нямат подготвеност и осъществените от тях дейности са осъществени от лица краткотрайно без нотариална подготвеност. О, смут! Липсата на подготвеност = на незначителност.

Винаги съм харесвал методът на доцент Таков - нищожността е прекомерно тежка глоба, с цел да прибягваме към нея с лека ръка - пробвайте всичко друго, преди да прибегнете до незначителност. Съответно не смятам, че въвеждането на дежурни нотариуси лишава " недежурните " от тяхната подготвеност (дежурните са претрупани или надалеч от мен - имам другар нотариус, подготвен в условия на пандемия, да се жертва за мен и да извърши засвидетелствуване, въпреки да не е дежурен, например) и те могат да правят нотариални производства и по време на изключителното състояние и техните дейности ще са действителни (вж. и т. 4).

2. Какъв е срокът на " ограничаването "

Разпоредбата на член 1 от ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година по отношение на § 52 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година (или обратното) е ясна - " ограничението " е в действие от 24 март до анулация с акт на Народно събрание на изключителното състояние - в границите на този период са възможни единствено неотложни нотариални производства (или освен - вж. т. 4).

3. Кои нотариални производства са неотложни

ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година употребява израза " неотложни " нотариални производства. Законът обаче не дава отговор на въпроса - Кои са неотложни? (а може би не беше зле или не?), т.е. няма легална формулировка на понятието неотложни.

Единствените две " сигурни " неща са, че:

- от 24 март до анулацията на ИП могат да се правят " единствено " неотложни нотариални производства (или не!?!);

- дословното (езиково?) пояснение на наредбата води до извода, че " неотложни " е характерност на производствата - " Ограничават се нотариалните производства до неотложни такива ".

Можем да дадем разнообразни класификации на нотариалните производства - удостоверителни (удостоверяване на обстоятелства и права) и не-удостоверителни (съдействие за реализиране на удобен за страните резултат);

удостоверителните, пък - на засвидетелствуване на обстоятелства и права; съгласно неизчерпателното изброяване в член 569 от ГПК; съгласно лицето, което ги извършва; съгласно метода на удостоверяване; дали удостоверените актове подлежат на регистриране или не; несъмнено ще се сетите и за други.

Следва разумният въпрос (май се повтарям) - от типовете нотариални производства всички ли могат да бъдат неотложни или единствено някои. Както споделих нагоре, отговорът зависи от това дали ще приемете, че прилагателното " неотложни " в наредбата е характерност на производствата (буквално тълкуване) или на потребностите на страните в производството.

Каквито и класификации на нотариалните производства да приемем, коства ми се,

мъчно можем да разделим самите нотариални производства на неотложни и ненеотложни,

т.е. всяко едно произвеждане може да се окаже, предвид на дадени условия, наложително. Оттук се постанова и извод, че " неотложни " (противно на дословното тълкуване) е характерност на потребностите/интересите на страните в производството.

Съответно най-логично е да определим понятието " неотложни " производства като ситуационно, т.е. разбиране чието съответно наличие се дефинира предвид на всеки съответен проблем, към който се ползва (като да вземем за пример понятията дължима грижа, добросъвестно в член 63). Съдебната процедура (и теорията) е склонна да детайлизира и " изпълва " сходни понятия с обективно наличие (и е права), т.е. да създава набор от справедливи критерии, които да се ползват към всеки един съответен проблем, с цел да се реши наличието на понятието към него, като обаче се регистрират съответните специфики на проблема. Възможни образци на " необходимост " могат да бъдат: фикс сделки; пътешестване (все още не са ни забранили да се движим ;-) - изцяло); медицински аргументи - смейте се, само че за какво това да не може да е мощно психическо безпокойствие, подбудено от " изключителната " обстановка - надлежно желая да дам на децата пълномощие или парцел да им прехвърля; и така нататък Важно е съответната страна в производството, от нейна позиция, да има наложителен интерес.

Може ли/следва ли нотариусът да реши дали ползата е наложителен? Според мен - не. Щом е сезиран с искане за започване на нотариално произвеждане, не следва да прави преценка за необходимост - задоволително е че страните са го сезирали - значи следва да одобри, че такава е налице.

4. Нищожни ли са нотариалните производства, осъществени в нарушаване на член 5, алинея 3 от ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 година и в случай че " да " - на какво съображение

Вече загатнах Кристиан (доц. Таков - поклон) - незначителност единствено в краен случай - с " тая " (той не споделяше така) незначителност ще спрете/сринете оборота (то един оборот по време на холера, само че все пак).

Ограничаването на нотариалните производства до " неотложни такива " не лимитира компетентността на лицата с нотариална подготвеност единствено до неотложните производства. Съответно не води до незначителност заради липса на подготвеност. Не води до незначителност на нотариалните удостоверявания и заради несъгласие със закона. " Ограничаването " следва да се преглежда само и единствено като противоепидемична (временна) здравно-санитарна мярка - да не се струпват доста лица на едно място и да не " циркулират " по всички страни в пространството.

Също по този начин биха били действителни и нотариални дейности, които не можем да определим като неотложни (но по някаква причина са осъществени " по време на холера " ). Възгледът, че сходни дейности биха били оскъдни, не може да бъде споделен - нищожността е прекомерно тежка глоба за неспазване на здравно-санитарни условия - оскъдна ли е договорка подписана в магазин в търговски център след въвеждане на възбраната те да оперират - не - само че лицата могат да бъдат подведени под отговорност за неспазване на карантинните правила.

Не Ви предизвиквам да не спазвате здравно-санитарните условия - не се втурвайте към нотариусите, стойте си у дома! Но дано бъдем рационални - в случай че ви се постанова да посетите нотариус (или лице с нотариална компетентност), даже и да не е налице " необходимост " - разберете се авансово с него, минимизирайте обществения риск, стойте обществено дистанцирани - само че нотариалните дейности (и сделки) ще са си действителни.

5. Каква е последствието от неспазване на здравно-хигиенните условия при нотариални производства - незначителност?!?

Просто не можех да се въздържа!

Ако нотариалното произвеждане е било наложително, само че неотложните нотариални дейности не са осъществени " при съблюдаване на здравно-хигиенните условия " - нотариалното засвидетелствуване е незначително, даже да е било наложително (5, алинея 3 от ЗМДВИПОРНС от 13 март 2020 г.).

Това изказване е толкоз безумно и неуместно, колкото и че неотложните нотариални производства са оскъдни.
Ако се отзовете в " нотариална " обстановка - спазвайте здравно-хигиенните условия, с цел да не носите административна (опазил Бог! - наказателна или, мислимо, гражданска отговорност), само че даже и да ги нарушите (бъдете виновни! - не го правете) дейностите ви отново ще са действителни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1392)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР