адв. Яна Тодорова и адв. Марио Арабистанов, адвокатско дружество Камбуров

...
адв. Яна Тодорова и адв. Марио Арабистанов, адвокатско дружество Камбуров
Коментари Харесай

Всяка дума ли може да бъде име на домейна ми? А COVID-19?

адв. Яна Тодорова и адв. Марио Арабистанов, адвокатско сдружение " Камбуров и съдружници "

В изискванията на пандемията COVID-19, която сензитивно засегна икономическите процеси по целия свят, на доста бизнеси се наложи да ускорят процеса по цифровизация и да се ориентират към отдалечено даване на своите услуги. Това включваше както участници в частния оборот, по този начин и обществени институции, които с години отсрочват онлайн връзката като примитивен прийом за даване на услуги. Част от организациите създадоха и пуснаха в приложимост приложения, налични през другите операционни системи на мобилните устройства, само че други акцентираха на възстановяване на своите уеб страници, посредством което целяха да подсигуряват резистентност на поръчките от клиенти и надлежно на паричните потоци. Други организации, които бяха оставили на назад във времето дигитализацията, се наложи занапред да възприемат концепцията за уеб страница и даването на услуги посредством него. Успоредно със софтуерната разработка на самото наличие, тези компании се ориентираха и към закупуването на домейн, който да е елементарен за потребителите, само че в същото време да бъде задоволително различим за бизнеса. Именно тук започнаха да пораждат и спорове сред обособените бизнеси за нарушение на права и/или реплика, целяща завземането на пазарен дял.

В този подтекст, обобщихме главните правни аспекти на домейна, неговия обсег, вероятни нарушавания и други основни моменти при построяването на онлайн бизнес.

Какво съставлява домейнът?

Българското законодателство не дава експлицитна нормативна уредба на статута на домейн имената. Домейн името по предписание се употребява за обозначаване на избран запас в международната мрежа - интернет, посредством който може да се достъпи наличие за разнообразни цели - да вземем за пример информация, програмен продукт, онлайн платформа, база данни и така нататък На международно равнище, домейните се управляват от американската неправителствена организация " Служба за заграбване на имена и адреси в Интернет " (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN), която пък е делегирала на локално равнище ръководството на обособените домейн кодове.

Системата за домейн имена или DNS (Domain Name System) е структурирана йерархично, като домейн имената се състоят от две съществени елементи - домейн от първо равнище (top level domain или TLD) и домейн от второ равнище (second level domain или SLD). Домейните от първо равнище се разделят главно на две групи - общи (като.com;.info;.biz;.org) и национални (като.bg;.fr;.eu). Управлението на домейните от първо равнище е поверено на профилирани организации. Така да вземем за пример, домейните.eu се ръководят от EURid, а домейните.bg от Регистър.БГ. Тези организации създават правила за регистрацията на домейни от второ равнище в съответния TLD, като доста от критериите са общовалидни.

Какво е мястото на домейна по отношение на другите обекти на интелектуална благосъстоятелност?

Нематериалният темперамент на домейн имената ги отличава доста от движимостите, което не разрешава разглеждането им като обект на право на благосъстоятелност и ги приближава до обектите на интелектуална/индустриална благосъстоятелност. Богатата на наличие българска правосъдна процедура обаче, ясно удостоверява схващането, че домейните не попадат и в категорията обекти на авторското право, тъй като те не пораждат в следствие от креативна активност, а наложителна характерност на обектите на авторско право според Закона за авторското право и сродните права е съществуването на " креативна активност ", както и самото произведение да бъде " изразено по какъвто и да е метод и в каквато и да е справедлива форма ". Регистрацията и поддържането на домейни съставлява услуга, която се прави от частноправни субекти, при извънредно лимитирани благоприятни условия за реализирането на надзор от страна на държавните органи и институции.

От позиция на обектите на индустриална благосъстоятелност, може да се каже, че домейните не попадат и в тази категория, макар че имат някои сходни характерности с тях и по-конкретно с комерсиалните марки (с необикновен фокус върху словните марки).

По отношение на марките, Върховният касационен съд в претекстове на свои решения е разглеждал съотношението сред регистрация на домейн, който е еднакъв или подобен с записана комерсиална марка. В този случай съдът е стигнал до извода, че " регистрацията на домейн с несъмнено название идентично или сходно с към този момент записана комерсиална марка не съставлява комерсиална активност, надлежно непозволено потребление на комерсиална марка " (1) по смисъла на Закона за марките и географските означения. Основната причина за този извод е, че посредством акта на регистрация на домейн, съответният собственик не стартира автоматизирано да реализира активност. Нерядко фирмите закупуват права върху домейни, сходни с техния бранд като част от защитна тактика, посредством която да се предпазят от вероятни фалшификати от страна на недобросъвестни съперници. Имитиращите домейни постоянно се употребяват и от хакери като първа стъпка при " phishing " офанзиви, като се подменят няколко букви на имитирания бранд или имитираната институция. Международната общественост е обединена в напъните за битка против тези порочни практики. Добър образец е задълбочаващото се партньорство сред EURid и EUIPO (Службата на Европейски Съюз за интелектуална собственост). Двете организации неотдавна вкараха нов механизъм, който разрешава на заявителите на марки на Европейски Съюз да получават автоматизирани вести при положение на регистрация на еднакъв домейн.

Защита на конкуренцията при потребление на домейни

Българските регулаторни органи регистрират рисковете за конкуренцията сред обособените играчи на пазара при евентуална реплика на домейните, както и произлизащата от това опция потребителите да бъдат комплицирани. По тази причина, Закона за защита на конкуренцията ( " Закон за защита на конкуренцията " ) не разрешава " потреблението на домейн или външен тип на интернет страница, идентични или близки до тези на други лица, по метод, който може да докара до подвеждане и/или да повреди ползите на съперниците ". Съгласно практиката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) (2), фактическият състав на наредбата на член 35, алинея 3 от Закон за защита на конкуренцията съдържа в себе си изпълнително действие, което може да се реализира най-малко по следните два метода - посредством потребление на подобен домейн (съвпадение в буквеното изписване на името на интернет страницата) или посредством потребление на подобен дизайн на самите уебстраници. Допълнително изискване за определяне на нарушаване и обезпечаване на правна протекция е, че идентичността или сходството на съответния домейн/външен тип следва да може да се откри без помощта на профилирани познания или умения, защото интернет пространството е свободно налично, евентуалните консуматори са безграничен кръг и от тях не може да се чака да разполагат с такива.

Домейн имената служат за облекчаване на потребността от различаване на участниците в интернет пространството. Ето за какво регистрацията на непозната компания или марка като домейн име за извличането на стопанска полза, има заблуждаващ темперамент по отношение на останалите участници в пазарните връзки. Регистрацията на домейн, подобен или непосредствен до към този момент регистриран подобен, е в прорез с добросъвестната комерсиална процедура. Нарушението изисква дейностите на съответния извършител да бъдат умишлени и осъществени по метод, който да докара до увреждане ползите на неговия съперник или на потребителите.

Какви са условията за регистрация на домейни от страна на организациите, ръководещи TLDs?

Първото главно условие е, че в границите на един TLD не може да има два идентични домейна от второ равнище, т.е. не може да се дублира името на към този момент регистриран домейн. За това условие регистраторите на домейни наблюдават служебно. Друго главно условие, за което всекидневно се прави служебна инспекция е домейн името да не съставлява нецензурни и/или обидни думи или словосъчетания, противоречащи на публичния интерес и положителните нрави. В огромната си част останалите условия към домейните от второ равнище са заложени в общите условия на съответния указател и на регистраторите, които работят с него, а за спазването им се прави инспекция единствено при положение на постъпило недоволство. Сред условията, залегнали в разпоредбите на доста регистратори, е домейнът да не съответствува с по-ранно право върху комерсиална марка или фирмено название в случай че регистрацията е направена или се употребява със спекулативна или злонамерена цел.

С оглед на горното, регистрацията на домейн име, което опонира на положителните нрави или съдържа записана комерсиална марка на трето лице е неприятна дълготрайна тактика. Освен риск от длъжностен отвод, налице е и риск на по-късен стадий притежателят на записано право да потърси правата си. В този случай, вложените запаси и време в налагане на обещано име ще бъдат изгубени. Обичайната процедура при разногласия по отношение на домейни, съдържащи непозната комерсиална марка, е при несъгласие от страна на притежателя на марката домейнът да се трансферира безплатно (3). Този вид разногласия се вземат решение посредством характерна процедура по арбитраж в региона на домейните, която се управлява от съответния домейн регистратор.

Поради големия размер нови регистрации и все по-честите опити за недобросъвестно заявяване, организациите ръководещи разнообразни TLDs вкарват автоматизирани инспекции, които употребяват друга методология на взимане на решение - например посредством разбор на огромни размери от данни (BigData), разнообразни логаритми и изкуствен интелект. Според общодостъпни статистически данни, към сегашния миг са регистрирани 408 236 416 домейна (4). Днес работят над 35 976.bg домейна, 3 752 043.eu домейна и 167 465 081.com домейна.

Иновативна в този аспект е Системата за предугаждане на злоупотреби и ранно предизвестие (Abuse Prevention and Early Warning System (APEWS) на EURid. APEWS планува дали е допустимо с името на домейн да бъде евентуално злоупотребено и в случай че системата разпознава даден домейн като евентуално обвързван със корист, неговото прехвърляне се забавя. EURid ръчно преглежда всички имена на домейни, чието прехвърляне се забавя вследствие на APEWS системата. Името на домейнa се записва. Въпреки това всяка обвързвана с него услуга (като уеб страница, имейл или друга услуга) няма да действа, до момента в който процедурата за инспекция не бъде приключена. Сходна система работи и за.uk домейните, ръководени от Nominet. И двете организации на скоро оповестиха, че са добавили словните детайли " coronavirus " и " covid19 " към автоматизираните си логаритми за предварителна инспекция.

(1) Решение № 53 от 6.04.2009 година на Върховен касационен съд по т. д. № 605/2008 година, II т. о.

(2) Решение № 343 от 29.03.2018 година на Комисия за защита на конкуренцията по кореспонденция, вх. № КЗК-655/2017

(3) Напр. Решения на Центъра по арбитраж и медиация на СОИС по отношение на домейн имена " amazondutch.nl " (30.04.2020 г.); " calvinkleinapp.com " (04.05.2020 г.)

(4) https://domainnamestat.com/
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР