Администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения,

...
Администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения,
Коментари Харесай

Ненужно изискване блокира е-услуга за половин милион лева за българите в чужбина

Администрацията събира от жителите общо 5985 типа документи или удостоверения, с цел да дава услугите си. Това споделя вицепремиерът Томислав Дончев на днешното държавно съвещание, се схваща от стенограмата на част от него, по време на която се разискват ограничения за понижаване на административната тежест за жителите.

За документи за идентичност от чужбина се чака 3 месеца

Министерството на външните работи да престане да заверява подписа на върл преводач, направил превод на документи, предлага външният министър Екатерина Захариева.

Тя упорства да отпадне и условието за електронен автограф при заявление за издаване на български документи за идентичност от чужбина. Внедряването на услугата е коствало 500 хиляди лева, само че в продължение на година и половина, откогато тя съществува, едвам двама души са се възползвали от нея. Причината е точно условието за електронен автограф, публикуван в България. Издаването на документите за идентичност посредством заявление на гише пък става за 60 дни при бърза услуга и за 90 дни при елементарна, разяснява Захариева. Според нея е-подписът би трябвало да отпадне изрично, тъй като по този начин или другояче заявителят получава документите си персонално. Услугата коствала към 90 евро - непостижимо, по думите й.

Външният министър предлага срокът на деяние на интернационалния паспорт да се уеднакви с този на персоналната карта и вместо 5 година той да важи 10 година

Захариева предлага още услугата " апостил " да се дава освен във външното министерство, а и в изнесени центрове. Колегата й просветният министър Красимир Вълчев добавя, че може да отпадне полагането на " апостил " върху документи за приключен клас, приключена степен на учебно обучение, издадени от учебни заведения на държави-членки на Европейския съюз.

От думите на външния министър се схваща, че ведомството няма пари за куриери, които да пътуват в чужбина и да събират пратките с документите. Това обаче няма да е належащо, в случай че се премине на електронен продан.

Три в едно в околната среда

Министърът на околната среда Нено Димов предлага да се обединят в една процедура трите най-тежки режима в ресора му - оценката по влияние върху околната среда, издаването на сложни разрешителни и отчетът за попречване на огромни промишлени повреди. Това значи, първо – редуциране на периодите, тъй като ще бъдат правени редом, а не поредно. Второ – редуциране на благоприятни условия за обжалване, тъй като ще има един акт, а няма да има три акта. Трето – понижаване оборота на документите, които се изискват поредно сега, а ще бъдат изисквани общо ", споделя Димов.

21 непозволени такси са събирани в стопанската система

Министерството на стопанската система понижава изискваните документи по 15 услуги, анулира 21 такси, събирани до момента непозволено, други 61 понижава с сред 10 и 60%. По 23 процедури понижаваме периодите, а по 14 процедури стопираме да желаеме документи, декларира министърът на стопанската система Емил Караниколов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР