Администрацията на президента Джо Байдън постепенно смекчава позицията си за

...
Администрацията на президента Джо Байдън постепенно смекчава позицията си за
Коментари Харесай

New York Times: САЩ може да дадат оръжие на Украйна за директни атаки срещу Крим

Администрацията на президента Джо Байдън последователно смекчава позицията си за даване на Украйна на оръжия за нанасяне на удари по цели на анексирания Кримски полуостров. Това написа въз основата на диалози с представители на администрацията New York Times. Според изданието дългото слагане под въпрос на целесъобразността на такива удари отстъпва място на друга концепция: в случай че Киев може да внуши у Москва чувството за риск от загуба на надзор над Крим, това ще усъвършенства позицията му по време на възможни договаряния.

“След продължаващ месец разговор Съединени американски щати, наподобява, стартира да отстъпва, че на Киев би трябвало да му се дадат тези качества, даже те да основават риск от ескалация ”, споделиха източници от администрацията.

Полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 година,
беше основен за завземането на територии в Южна Украйна
с началото на войната на 24 февруари предходната година. Сега Киев се притеснява, че не би се справил с дълготраен спор, в който Русия продължава да обстрелва украински градове, по тази причина не вижда различен избор с изключение на да нападна Крим, съобщи почитан представител на американската администрация пред New York Times.

От една страна, Съединени американски щати от години упорстват, че няма смяна в позицията им и полуостровът принадлежи на Украйна, само че, от друга, дълго поставяха под въпрос изгодата от офанзиви против него в хода на войната. Освен хипотезата, че те биха дали на Украйна коз в договарянията, напоследък се появява и още едно събитие: опасенията, че Кремъл ще отвърне с тактическо нуклеарно оръжие, понижават, въпреки рискът да остава. Украйна към този момент нанесе (макар и да не признава повечето) редица удари по Крим, без това да провокира тежък отговор. Независимо от това съществува и рискът удари по Крим да втвърдят съветската поддръжка за войната, продължава изданието.

Нещо повече, удари в тила на силите, идващи от Крим, може съществено да попречат на всякаква съветска атака, съгласно източниците. “Без Крим всичко се разпада ”, представена е Евелин Фаркаш, най-високопоставеният чиновник на Пентагона за Украйна от времето на администрацията на Барак Обама.

Каквото и решение да се вземе, новото мислене за Крим демонстрира пътя, изминат от администрацията на Байдън от началото на войната:
първоначално Белият дом бе внимателен
даже в потвържденията, че са изпратени ракети Stinger към Украйна.

Предоставянето на машини на пехотата Bradley, които могат да поразяват съветските танкове, до момента в който транспортират военни към окупирания юг и югоизток приближи Съединени американски щати до въпросната смяна в позицията. Те могат да са изключително значими в комбинацията с аналогични френски и немски машини и с доказаните английски доставки на танкове. Може да се намерения и по какъв начин да се употребяват наличните реактивни системи за залпов огън HIMARS, които трансформираха салдото на силите на юг през лятото и способстваха за спирането на снабдителните линии и изтеглянето на руснаците от Херсон.

Според New York Times помощта за Украйна в сходни офанзиви не би била в доставянето на далекобойни оръжия – в това число тъй като администрацията продължава да не счита, че Украйна е в положение да завземе Крим.

Засега Съединени американски щати дават индикации, че таман тази им позиция не се е изменила: в сряда след обяд заместник-министърът на защитата Колин Кал съобщи, че Вашингтон е решил към този момент да не дава желаните от месеци от Украйна далекобойни ракети АТАСМS към този миг, защото и без тях “украинците могат да трансформират динамичността на бойното поле и да реализират вида резултати, които желаят, с цел да изтикат руснаците ”.

Кал, който изненадващо дойде в Украйна преди дни, сподели и че сходен ход “не си коства ” за момента съгласно оценката на страната, само че това може да се промени. “Мислим, че има други качества ” за поразяване на цели, сподели той. Попитан дали се притеснява, че Украйна може да употребява далекобойни системи като ATACMS за удари против Русия, той споделя, че украинците вземат решение сами, само че американската политика е да не се основава опция за такива дейности. Заради сложната поддръжка Пентагонът не е подготвен да даде даже танкове “Ейбрамс ”, изискване, което съгласно немски медии ще сложи канцлерът Олаф Шолц, с цел да се съгласи на изпращане на танкове “Леопард ” от няколко европейски страни ”.

Според критици на политиката на Съединени американски щати методът дава на съветската войска леговище, от което умерено да нападна Украйна. Сред тях New York Times цитира Филип Брийдлав, който ръководеше командването на НАТО за Европа през 2014 г:

“В общи линии сме наложили граници на Украйна, споделили сме ѝ: тази война ще се води на ваша почва, а не на съветска. Да се даде на Русия безвреден кей, от който да се бори, без боязън от последствия, е безусловно неуместно. Няма логичност от военна позиция ”, съобщи той.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР