Администрацията на Белия дом вижда сериозна заплаха от китайските технологии(снимка:

...
Администрацията на Белия дом вижда сериозна заплаха от китайските технологии(снимка:
Коментари Харесай

САЩ налагат инвестиционно ембарго на китайски ИТ фирми


Администрацията на Белия дом вижда сериозна опасност от китайските технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата седмица администрацията на Джо Байдън издаде  изпълнителна заповед, която не разрешава на американските вложители да влагат средства в китайски компании. О граниченията не се ползват за всички компании, а единствено за тези, за които се допуска, че са свързани с китайския боен или разследващ бранш.

Новият лист включва 59 китайски компании, заяви. Министерството на финансите ще управлява осъществяването на заповедта. Именно то би трябвало да подсигурява спазването на разпоредбите и да управлява рестриктивните мерки във връзка с фирмите от новия лист. Министерството на финансите ще прави това на „ непрекъсната основа ”.

Сред фирмите, включени в новия лист, още веднъж е Huawei, което не е изненада за никого. Там са още и производителя на съоръжение за видеонаблюдение Hikvision. Останалите компании са от сферата на защитата, само че извършват и „ цивилен ” поръчки.

По думите на Байдън, потреблението на китайски технологии за наблюдаване и следене отвън рамките на страната, както и за съществени нарушавания на човешките права, съставлява необикновена и последна опасност.
още по тематиката
Междувременно, върховен чиновник на американската администрация съобщи пред Ройтерс, че през идващите месеци в листата с капиталово ембарго може да бъдат добавени още китайски компании.

Санкционираните компании разполагат с по-малко от два месеца до влизане в действие на рестриктивните мерки. В заповедта се споделя, че възбраната ще влезе в действие от 2 август. В същото време американските компании ще имат 365 дни да изтеглят активите си от компании, които са изпаднали в недружелюбност.

Интересното е, че този лист не е финален. Доказателство за това може да се смята Xiaomi, на която сходни ограничавания бяха наложени при започване на годината, само че по-късно американската администрация ги отстрани. Това се случи, откакто китайският производител на смарт телефони апелира и.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР