Администрацията на Белия дом вижда сериозна заплаха от китайските технологии(снимка:

Администрацията на Белия дом вижда сериозна заплаха от китайските технологии(снимка: ...

САЩ налагат инвестиционно ембарго на китайски ИТ фирми


Администрацията на Белия дом вижда сериозна заплаха от китайските технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата седмица администрацията на Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, която забранява на американските инвеститори да влагат средства в китайски компании. Ограниченията не се прилагат за всички компании, а само за тези, за които се предполага, че са свързани с китайския военен или разузнавателен сектор.

Новият списък включва 59 китайски фирми, съобщи . Министерството на финансите ще контролира изпълнението на заповедта. Именно то трябва да гарантира спазването на правилата и да контролира ограниченията по отношение на компаниите от новия списък. Министерството на финансите ще прави това на „постоянна основа”.

Сред компаниите, включени в новия списък, отново е Huawei, което не е изненада за никого. Там са още и производителя на оборудване за видеонаблюдение Hikvision. Останалите компании са от сферата на отбраната, но изпълняват и „граждански” поръчки.

По думите на Байдън, използването на китайски технологии за наблюдение и проследяване извън пределите на страната, както и за сериозни нарушения на човешките права, представлява необичайна и крайна заплаха.
още по темата
Междувременно, висш служител на американската администрация заяви пред Ройтерс, че през следващите месеци в списъка с инвестиционно ембарго може да бъдат добавени още китайски компании.

Санкционираните компании разполагат с по-малко от два месеца до влизане в сила на ограниченията. В заповедта се казва, че забраната ще влезе в сила от 2 август. В същото време американските компании ще имат 365 дни да изтеглят активите си от компании, които са изпаднали в немилост.

Интересното е, че този списък не е окончателен. Доказателство за това може да се счита Xiaomi, на която подобни ограничения бяха наложени в началото на годината, но по-късно американската администрация ги премахна. Това се случи, след като китайският производител на смартфони обжалва и .

Източник: technews.bg