Администрацията на Байдън разчита на Tesla относно реформата за възобновяеми ...

Администрацията на Байдън разчита на Tesla относно реформата за възобновяеми

Администрацията на Байдън разчита на Tesla относно реформата за възобновяеми горива

Администрацията на Байдън разчита на Tesla по отношение на промяната за възобновими горива Въпреки обществената злост сред Байдън и Мъск екипът на президента се пробва да притегли концерна в един от главните си ангажиментиПрепоръчай (0)
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън рядко приказва обществено за производителя на електрически коли Tesla Inc. Но зад кулисите неговата администрация се е обръщала към компанията за помощ при изработването на нова политика, която да разреши на електрическите транспортни средства да се възползват от великодушните дотации за възобновими горива, оповестява Ройтерс, цитирайки имейли.

Администрацията на Байдън се е свързала с Tesla в първия си ден на ръководство, отбелязвайки началото на поредност от срещи по тематиката сред федерални чиновници и компании, свързани с електрическите автомобили, през идващите месеци.

Разширяването на обсега на американския стандарт за възобновимите горива (RFS) цели той да се трансформира в инструмент за електрифициране на националния авто парк – един от целите на Байдън в битката му против изменението на климата.

RFS, който датира от 2005 година, съставлява федерална стратегия, която изисква транспортните горива, продавани в Съединени американски щати, да съдържат най-малък размер възобновими вещества. Досега този стандарт се показваше главно посредством дотация за етанола въз основата на царевица.

Комуникацията сред Белия дом и Tesla също демонстрира, че макар обществената злост сред Байдън и Илон Мъск екипът на президента се пробва да притегли най-големия електромобилен производител в един от основните си задължения.

Байдън си е сложил за цел да подтиква електрификацията на половината от всички нови транспортни средства, продавани в Съединени американски щати през 2030 година

Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати (ЕРА), която управлява RFS, се чака да разкрие препоръчаните промени в политиката до края на тази година, определяйки новите бенефициенти по схемата RIN (Възобновяеми идентификационни номера), която цели да поддържа производителите на царевица и биогорива през последните над 10 години посредством специфични RIN кредити.

Всичко това демонстрира, че администрацията на Байдън клони към предписание, което е в интерес на електромобилните производители като Tesla, давайки им по-широк достъп до така наречен електрически RIN кредити.

Но промяната може също да мащабира обсега на дотацията към обвързваните промишлености, като фирмите за зареждане на електрически автомобили и отпадъчните депа, които доставят възобновим биогаз за електроцентралите, съгласно представители на бранша.

Идеята за включване на електрическите транспортни средства в RFS се обмисля от години, само че към момента няма дефинитивно решение по въпроса, до момента в който екипът на Байдън, работещ по екологичния преход, се насочва към електрическите автомобили като уместно решение на климатичната рецесия.

Транспортът е виновен за повече от една четвърт от излъчванията на парникови газове в Съединени американски щати, като това осмисля проектите на Байдън за елкетрифициране на автопарка на страната.

EPA съобщи, че се съветва с "всички заинтригувани страни " при прегледа на политиката си за RFS.

Настоящият RFS изисква петролните рафинерии да смесват етанол и други биогорива или да купуват RIN кредити от тези, които го вършат. Тази политика провокира стопански взрив в щатите от Земеделския пояс – Индиана, Илинойс, Айова, Мисури, Източна Небраска и Източен Канзас.

Но това също разгневи екологичните групи, които настояват, че спомагателното произвеждане на царевица поврежда земята и основава проблеми с водоснабдяването, като в същото време удължава ерата на мотора с вътрешно горене.

Екологичната група „ Приятели на Земята “ изрази възмущението си по отношение на програмата за електрически RIN кредити. Организацията преглежда RFS като политика, която не съумя да усили производството на нисковъглеродни горива от ново потомство, като в същото време нанася щета на околната среда.

Поглед към Tesla

В деня, в който Байдън встъпи в служба като президент на Съединени американски щати, служителят на ЕРА Далас Бъркхолдър изпраща имейл до водещ лобист на Tesla, Роан Пател, с цел да провежда среща, на която да бъде разискван метода, по който да се включат електрически коли в RFS, показва Ройтерс. Срещата е планувана за седмица по-късно, демонстрират имейлите.

Оттогава ЕРА организира спомагателни срещи по тематиката с Tesla, както и с групи, представляващи производители на биогаз, като Waste Management Inc. и Republic Services Inc., и с компании за зарядна електромобилна конструкция, като ChargePoint Holdings Inc.

EPA също по този начин провежда най-малко една среща със чиновници от Белия дом, в това число със съветника по климата Али Заиди, с цел да обсъдят промените.

Администрацията на Байдън е последовател на електрическите автомобили, възлагайки огромна част от своите климатични очаквания за стимулиране на тази промишленост. Двупартийният законопроект за инфраструктурата, който беше признат предходната година, включва 7,5 милиарда $ за нови зарядни станции за електрически автомобили, като Байдън се опита да възвърне изтеклите данъчни кредити, с цел да помогне на потребителите да купуват нови транспортни средства.

Въпреки това основният изпълнителен шеф на Tesla Мъск постоянно е в несъгласие с Белия дом, публикувайки сериозни туитове, ориентирани против Байдън. През февруари президентът обществено призна ролята на Tesla в производството на електрически автомобили, откакто Мъск неведнъж се оплакваше, че е бил пренебрегнат.

Tesla желае промени в RFS, които ще ѝ разрешат да печели кредити за възобновими горива въз основа на киловатчасовете или други сходни индикатори, съгласно източници, осведомени с проекта. Компанията също по този начин е проучила партньорства с производителите на биогаз, с цел да им даде лост за всеки пазар, който произтича от новото предписание.

Междувременно представителите на промишлеността за електромобилни зарядни станции също се стремят към присъединяване.

Матю Нелсън, лобист от Electrify America, комерсиална група на компании за зареждани станции, написа до EPA през октомври, че електрическите RIN кредити ще допринесат за осъществяването на задачите на Байдън за 2030 година за инсталиране на 500 хиляди зарядни станции и 50-процентен дял на електрическите автомобили от общите продажби. Той прибави, че фирмите за зареждане се нуждаят от кредита, с цел да се конкурират с бензиностанциите.

В момента Съединени американски щати разполагат с към 48 хиляди зарядни станции, съсредоточени към крайбрежните региони по данни на Министерството на енергетиката.

Производителите на биогаз, сходно на депата за боклуци, също желаят кредити, като настояват, че обезпечават възобновимо гориво за мрежата, която дава енергия за електрическите транспортни средства.

Електричеството, получено от биогаз, към този момент разрешава генериране на RIN кредити. Но EPA в никакъв случай не е одобрявала заявление от електромобилната промишленост, защото към момента не е определила метода, по който да наблюдава произхода на енергията, с която се зареждат електрическите коли.

През 2020 година депонираният газ генерира към 10 милиарда киловатчаса електрическа енергия, или 0,3% от мощностите на фирмите за комунални услуги в Съединени американски щати.

„ Смятаме, че използването на програмата за електрическа енергия към RFS подхожда добре на задачите на администрацията на Байдън за климата “, написа до ЕРА Кари Ананд, изпълнителен шеф на Асоциацията за енергия от биомаса, демонстрират имейлите.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg