Административният съд във Варна отмени решението за отказ на Регионалната

...
Административният съд във Варна отмени решението за отказ на Регионалната
Коментари Харесай

Съдът отмени отказа на РИОСВ-Варна да одобри ОВОС за проучване и добив на газ в Добричко

Административният съд във Варна анулира решението за отвод на Регионалната ревизия по околната среда и водите за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич.

Делото стартира през месец май 2018 година след подадена тъжба от компанията вложител, а по него бяха извършени 11 съвещания.

Инвестиционното предложение е за рандеман на природен газ в землищата на 18 обитаеми места в община Генерал Тошево.

При извършен локален референдум 97% от имащите право на глас в общината се оповестиха срещу капиталовото желание.

В Решението си Административният съд във Варна сочи, че в актуалното произвеждане на правосъден надзор предстои не качеството и наличието на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда (Оценка на въздействието върху околната среда), а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Съдът обръща внимание на противоречащи си мнения от едни и същи органи – Басейнови дирекции „ Дунавски регион “ и „ Черноморски регион “, както и РЗИ Добрич.

В Решението се показва още, че изборно са представени единствено мненията, събрани след публичните разисквания, които са в противоположен смисъл на тези, дадени при първичната оценка на отчета.

Според съда публичното неодобрение против капиталовото предложение за рандеман на природен газ не може да е решителен претекст за отхвърли то да бъде утвърдено от страна на екоинспекцията във Варна.

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен период от съобщаването му на страните.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР