Административният съд в София отмени санкцията от 134 000 лв.,

...
Административният съд в София отмени санкцията от 134 000 лв.,
Коментари Харесай

Съдът отмени глобата от 134 000 лв. на ДКЦ „Александровска”

Административният съд в София анулира глобата от 134 000 лева, наложени от Софийската здравноосигурителна каса (СЗОК) на ДКЦ „ Александровска”. Решението на съда е от сряда – 13 юли и предстои на обжалване в 14-дневен период. Самото дело бе формирано по тъжба от шефът на ДКЦ-то доктор Чавдар Еленков.

Припомняме, че абсурдът избухна след серия от медийни изявления, в които се твърдеше, че лекари от центъра, измежду които и проф. Александър Оскар, са източвали здравната каса посредством фиктивни прегледи, както и че договорът на проф. Оскар със здравната каса е преустановен. От СЗОК беше наложено наказване Лекарят на годианта 2020 - проф. Оскар да върне 138 000 лв., повече да не работи с НЗОК и да не прави амбулаторна активност.

В следствие се разбра, че здравната каса не е източвана, нито пък има подправени хоспитализаиции. От болничното заведение тогава излезнаха и със мнение, в което отхвърлиха обвиняванията и обявиха следното: В УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД не са съставяни подправени документи за подправена хоспитализация на пациенти и не са създавани подправени истории на болестта. УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД не е източвала средства от здравната каса. На доцент доктор Александър Оскар не е налагана възбрана за работа със здравната каса и за осъществяване на амбулаторна активност. Доц. доктор Александър Оскар не е назначен за консултант на шефа на лечебното заведение”.

След тъжба от ДКЦ „ Александровска” инспекторатът на НЗОК също стартира инспекция по случая и излезе в отчет, в който се споделяше, че инспекцията в ДКЦ „ Александровска” не е осъществена в сходство с нормативните условия, което слага под подозрение нейното качество, обективност и безпристрастност.

Повторна инспекция на здравната каса откри единствено несъществени административни пропуски във воденето на здравната документи и наложи санкция на ДКЦ “Александровска” в размер на 1600 лева От инспекцията, осъществена от Централно ръководство на Здравната каса излиза наяве още, че няма съображение за преустановяване на контракта на проф. Оскар и ДКЦ „ Александровска “ с Касата, нито пък за възбрана да прави амбулаторна активност.

От ДАНС също потвърдиха тогава, че против него са осъществени непозволени дейности от държавен надзорен орган.

В пост в обществените мрежи, откакто стана ясно решението на съда, проф. Оскар написа следното: „ Миналата година написах, че “Истината е като водата и постоянно си намира своя път”. Днес бих добавил, че истината, рано или късно излиза наяве”. И прибавя: „ С това, уповавам се, сагата към “източването” на здравната каса ще завърши. Вярвам, че отговорните за тази операция ще понесат своята отговорност”.

Дали в действителност отговорните ще понесат своята отговорност следва да забележим. Както и кой би понесъл отговорността в случай че проф. Оскар реши да заведе дело за уронване на престижа му. И най-вероятно това ще сме всички ние посредством налозите ни поради това, че контрольорите на СЗОК не са свършили съответно своята работа.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР