Административният съд - София област отмени като незаконособразно решение на

...
Административният съд - София област отмени като незаконособразно решение на
Коментари Харесай

Кметът на Ботевград отново е пред прекратяване на мандата, ще обжалва

Административният съд - София област анулира като незаконособразно решение на Общинската изборна комисия (ОИК) в Ботевград, която отхвърли да приключи предварително пълномощията на кмета Иван Гавалюгов. Ако решението не бъде обжалвано, то комисията следва да излезе с ново решение по проблема.

Кметът Гавалюгов сподели пред " Дневник ", че ще апелира пред Върховния административен съд. Той съобщи, че против него тече офанзива под предлог " спор на ползи ", а повода е засягане на стопански ползи, свързани с " водата и боклука " на Ботевград.

Прекратяването на мандата - епизод следващ

Иван Гавалюгов беше упрекнат в спор на ползи през 2015 година, по време на първия му мандат като кмет на Ботевград. Според антикорупционната комисия (КПКОНПИ) малко след встъпването му в служба през 2015 година той е трансферирал дяловете си във компания на дамата, с която е живеел на фамилни начала. Малко след прехвърлянето, към този момент като кмет, Гавалюгов е издал заповед за прекъсване на 4 административни производства, с които е трябвало компанията да отстрани построената от нея въздушна кабелна интернет мрежа. Решението на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи е доказано от Върховния административен съд през декември 2019 година

На 23 декември антикорупционната комисия изиска от ОИК - Ботевград да приключи предварително пълномощията на Гавалюгов като кмет. Няколко дни по-късно комисията излезе с отвод да стори това, без обаче да разгласява протокол от съвещанието си. Решението ѝ беше атакувано пред Административния съд от съперници на Гавалюгов - партия " Движение самодейност за Ботевградска община ", представлявана от Маргарита Кирова, и партия " Обединена Социалдемокрация ", представлявана от Йордан Гергов. Двете тъжби са присъединени в едно дело.

Сега съдът намира, че решението на ОИК Ботевград е взето в нарушаване на закона. Съдебният състав показва, че според Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, установяването на спор на ползи с влезнал в действие акт е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. В Конституцията не е планувано друго, споделят магистратите.

Административният съд показва, че при новото ѝ изговаряне ОИК - Ботевград " следва да съобрази дадените наложителни инструкции по тълкуването и използване на закона, дадени в претекстовете на решението ". Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен период.
Кметът: В основата са ползи за водата и боклука

Без да разяснява юридически причините на съда, кметът на Ботевград сподели, че ще апелира решението. Той изрази подозрения, че подписите под жалбите против него не са положени от хората, от чието име са подадени те. Затова и юристът му ще изиска от Върховен административен съд назначение на графологична експертиза.

" Целият развой за спор на ползи е стартират заради засягане на стопански ползи ", сподели Гавалюгов пред " Дневник ", а на въпрос чии са ползите отговори " за водата и боклука ".

В края на 2019 година Гавалюгов предизвести, че Ботевград е пред водна рецесия поради намалелите води на бент. " Бебреш " и уточни като една от главните аргументи работата на дребния Водноелектрическа централа " Бебреш ", който употребявал вода от язовира отвън обсега на разрешителното му. Последва задочна замяна на реплики сред кмета и шефа на Контролния съвет на " Лукойл - България " Валентин Златев, чийто татко е притежател на веца. Повече четете тук.

Тезата за ползи, свързани с боклюка, Гавалюгов изясни с непрекъснати обжалвания на социална поръчка за създаване на апаратура за сепариране и компостиране на битови боклуци. Става дума за взаимен план на общините Ботевград, Правец и Етрополе на стойност към 9 млн. лв., за който е извоювано европейско финансиране. Подписан е 3-годишен контракт, който изтича през 2021 година

Още на равнище оповестяване на публичната поръчка компанията " Комунална техника " стартира да апелира процедурата. Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбите, само че Върховен административен съд ги връща, изясни кметът. Той добави, че общината е излязла с решение за преустановяване на поръчката, с цел да може да открие нова процедура, само че даже това решение е обжалвао от компанията. " Цялата концепция е да се рпотака, да се смени кметът ", сподели Гавалюгов.

По думите му компанията е имала интерес към създаване на хранилище за боклуци, като даже е купила терен за задачата и в този момент " желаят да се загуби финансиране, общината да не осъществя плана и те да го осъществят с частна инвестиция ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР