Административният съд София-град (АССГ) и Върховният административен съд (ВАС) скоростно

...
Административният съд София-град (АССГ) и Върховният административен съд (ВАС) скоростно
Коментари Харесай

АКФ: Има съмнения за сериозни нередности в съдебните актове за ГКПП Капитан Андреево

Административният съд София-град (АССГ) и Върховният административен съд (ВАС) скоростно се произнесоха с общо шест акта по тъжби на сдружението „ Евролаб 2011 “ ЕООД в последните две седмици на юли.

В едно от определенията на съда се виждат съществени нарушавания, демонстрира оповестеният през днешния ден юридически разбор на специалистите на Антикорупционния фонд (АКФ).

В него съдът подрежда на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) да приключи блокирането на достъпа на чиновници на „ Евролаб 2011 “ ЕООД за осъществяването от тях на товаро-разтоварна активност на границата и осъществяването на функционалността на „ оператор ".

По закон операторите правят само спомагателни действия на границата, а активността им напълно се управлява от органите на формален надзор, какъвто е БАБХ. Това съобщи Лора Георгиева, старши юридически консултант към АКФ.

„ Чрез своето определение съдиите от Върховен административен съд дават на едно частно юридическо лице част от пълномощията на държавните органи на граничния формален надзор, както във връзка с реализиране на контрола всъщност, по този начин и по събиране на държавна такса за тази услуга – скица, която към този момент познаваме от „ Златната локва “, предоставена на „ Пи.Еф.Си “ ЕООД ", разяснява още тя.

Мотивите на съда са, че сдружението имало подписани контракти с вносителите да разтоварва тяхната стока.

Според специалистите на АКФ обаче, няма по какъв начин по силата на контракт да се разпореждат и поемат отговорности, които да анулират специфичния позволителен режим на границата.

„ Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове изрично не разрешава всевъзможни действия, осъществявани от външни лица, които затрудняват граничния надзор. Изброени са изчерпателно допустимите действия, които могат да бъдат осъществявани от външни лица на границата и те са: банкова, застрахователна и възобновяване на Данък добавена стойност. Нещо повече, осъществяването на товаро-разтоварна активност от страна на неоторизирано частно лице, освен това представител на вносителя, във всички случаи би понижило или би основало значителен риск от понижаване успеваемостта на реализирания формален надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт. “, добави Лора Героргиева.

По думите ѝ съдът може да постанови преустановяване дейности на административен орган, какъвто е БАБХ, единствено в случай че тези дейности се правят без законово съображение.

Според нея те са в осъществяване на законово откритите ѝ функциивъв връзка с осъществяването на граничен фитосанитарен надзор.

Антикорупционният фонд е подал сигнал за нередностите при разпределението на делата до Инспектората на Висш съдебен съвет.

„ Следим дейностите на всички институции по този проблем с нараснало внимание. Очакваме бърз отговор от Инспектората на Висш съдебен съвет по установените от нас нарушавания и ще осведомяваме обществеността навреме за това “, разяснява Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР