Административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова опроверга на

...
Административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова опроверга на
Коментари Харесай

Шок в БСП: Защо Крум Зарков прати Съдебна охрана на Нинова?

Административният началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова опроверга на брифинг изказванията на водача на Българска социалистическа партия за дейностите на чиновници на Главна дирекция „ Охрана “.

" Прокуратурата не е разпореждала каквито и да е дейности на " Съдебна защита " към Министерство на правораздаването. Въпросите за горното следва да бъдат отправени към служебния министър на правораздаването господин Крум Зарков, " обявиха от държавното обвиняване.

" За следващ път призоваваме политиците да не нарушават Конституцията и законите в страната, за спазването на които тъкмо те би трябвало да дават образец на всички ", прибавиха от държавното обвиняване.

" Политически операции, непочиващи на обстоятелствата и на българското законодателство, единствено задълбочават недоверието към страната и институциите. И цената още веднъж, ще повторим, заплащат не политиците, а хората ", прецизираха от Софийската районна прокуратура. 

По-рано през днешния ден стана ясно, че Нинова и членове на Българска социалистическа партия са получили призовки за разпити от прокуратурата. 

“Тази заран в 7:30 в дома ми пристигнаха двама униформени от “Съдебна защита ”. “Съдебна защита ” по закон извършва наложително довеждане. Както знаете прокуратурата се опита да се намеси във вътрешнопартийните каузи на Българска социалистическа партия. Отказахме да предадем документи, както и да се явим на разпит, на който да даваме пояснения по какъв начин и за какво сме дали своят вот вътре в партията по време на Национален съвет. Очевидно прокуратурата е задействал идната стъпка - наложително довеждане ”, изясни пред публицисти Нинова и повдигна въпроса имат ли тези дейности общо с вчерашната среща на Българска социалистическа партия с основния прокурор Иван Гешев.

По думите на Нинова извикани на разпит са преброители в Националния съвет на Българска социалистическа партия. “Вече ме принуждават за следващ път аз да връчват призовки на членове на Българска социалистическа партия за разпит. Няма да извърша и това напътствие ”, безапелационна бе тя, като разясни, че в закона има текст, който гласи, че шеф може да връчва призовки. “Председател на партия, не е шеф ”, съобщи Нинова.

Призоваването на Корнелия Нинова не е по искане на прокуратурата, а по делото на водача на Българска социалистическа партия, което тя води против журналиста Явор Дачков, разгласи пък правосъдният министър Крум Зарков.

" След изказването на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от “двама униформени от правосъдна защита, а те по закон извършват наложително довеждане ”, в качеството си на министър на правораздаването неотложно направих инспекция, от която открих следното:

Служители на Главна дирекция “Охрана ” са посетили адреса, с цел да дават на Корнелия Нинова акт на Софийския областен съд по нейна частна просба против журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, с цел да могат те да се срещнат и да преценяват дали да се възползват от правото си да апелират в инструкции период. Главна дирекция “Охрана ” към Министерството на правораздаването е виновна и длъжна да извърши правосъдното предписание, като откритата процедура е чиновниците да посещават жителите преди или след работно време, дотолкоз, доколкото тогава е най-вероятно те да са вкъщи си.

Преди дни пък прокуратурата образува инспекция по тъжба на Кирил Добрев против водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Сблъсъкът Нинова-Добрев датира от дълго време. В края на предходната година той бе изключен от управлението на партията. Няколко месеца по-късно, в края на юли решението на Националния съвет на партията бе анулирано от съда.

През август Добрев е изискал да участва на съвещание, защото към този момент е бил възобновен като член на управлението. Тогава обаче не е бил позволен. Именно заради тази причина е и жалбата му. Самата Нинова изясни, че от нея се желае да даде на прокуратурата запис и заверени стенограма и протокол от съвещание на Националния съвет на 25 август.

В жалбата на Добрев се твърди, че има осъществено закононарушение – несъблюдение на правосъдно решение. Към момента не е ясно дали прокуратурата смята, че има задоволително данни за осъществено закононарушение.

През последните дни Нинова упрекна прокуратурата, че се намесва в партийните каузи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР