Административен съд - София град задължи Министерството на вътрешните работи

...
Административен съд - София град задължи Министерството на вътрешните работи
Коментари Харесай

АЕЖ осъди МВР да предостави всички материали за побоя на журналист на протестите

Административен съд - София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да даде на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната инспекция по дейностите на полицията против журналиста и публицист Димитър Кенаров .

Той беше арестуван и обичай, до момента в който отразяваше митинга против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев на 2 против 3 септември 2020 година

Делото беше формирано, откакто тогавашният вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявката, с което АЕЖ изиска материалите от инспекцията по случая, откакто от медийни изявления стана ясно, че тя е била завършила, само че резултатите от нея не бяха оповестени.

АЕЖ-България беше представлявана пред Административен съд - София град от юрист Александър Кашъмов, който е началник на правния екип на “Програма достъп до информация ”.

Съдът освен е отменил безмълвния отвод, само че е задължил Министерство на вътрешните работи да даде информацията, защото е приел, че тя е социална, обвързвана е с публичния живот в страната, ще помогне на обществото да си сформира мнение за активността на Министерство на вътрешните работи, а също така е и налице публичен интерес, защото информацията би съдействала за откриване на “корупция и на корист с власт, повишение на прозрачността и отчетността ”.

Припомняме, че нашият сътрудник беше нелегално арестуван от полицейски чиновници, до момента в който отразяваше събитията към някогашния партиен дом по време на митинга на 2 против 3 септември 2020 година Докато е под контрола на полицейските чиновници Кенаров е удрян неведнъж, сподели съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно напредване в продължение на часове, поставени са му белезници, отхвърлен му е достъп до юрист и е откаран наложително до 5 РПУ в София.

През февруари 2021 година прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая, базирайки се на показанията на очевидец обадил се в Министерство на вътрешните работи, с цел да свидетелства, че е видял по малкия екран по какъв начин Кенаров се съпротивлявал на служителите на реда. Заключенията на прокурора се базират напълно на вътрешната инспекция, която Столичната дирекция на вътрешните работи е направила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се афишират случаи на похищения над публицисти.

Преди месец Министерството на вътрешните работи е поискало Националната организация по приходите да направи и инспекция на журналиста - мотивът е делото, което той води против противозаконния си арест. Преди идващото съвещание Министерство на вътрешните работи отдръпна това си искане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР