Административен съд - Пловдив прекрати делото, заведено от община Родопи

...
Административен съд - Пловдив прекрати делото, заведено от община Родопи
Коментари Харесай

Съдът спря атаката на “Родопи“ срещу референдума в Белащица, на ход е областният управител

Административен съд - Пловдив приключи делото, заведено от община " Родопи " против решението на Общински съвет – Пловдив, с което се приема Белащица да се причисли към община Пловдив. 
Прочетете още
Кметът на " Родопи " апелира пред съда даденото единодушие за смяна на границите на община Пловдив посредством присъединение на село Белащица след  отделянето му от община " Родопи " и присъединение към община Пловдив след осъществяване на локален референдум. 

Съдът счита, че обжалваното решение съставлява част от процедурата по осъществяване на локален референдум, открита в член 28, алинея 1 от Закона за административно-териториално устройство на Република България, и като такова то не е административен акт според член 21, алинея 5 от Административнопроцесуален кодекс, заради което не предстои на независимо оборване.
Съдът приема, че липсва предмет  за оборване административен акт по смисъла на член 159, т. 1 от Административнопроцесуален кодекс и делото не може да се гледа всъщност. 

Съдията-докладчик прибавя, че  жалбата е процесуално неприемлива за разглеждане, заради липса на юридически интерес на кмета на община " Родопи ".

Определението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен период от известието за постановяването му.

Сега топката е в полето на регионалния шеф Ангел Стоев. Той би трябвало да даде предложение към прилежащата на Пловдив община да организира референдума, без значение, че локалният парламент на „ Родопи ” го е отхвърлил.

„ След първото решение на Общински съвет – Пловдив, аз като регионален шеф го апелирах, тъй като не бе изчакана инспекцията на ГРАО на подписите. След новото решение за подписката, която бе оповестена за постоянна,  Общинският съвет го прегласува, откакто го бях върнал. Междувременно обаче Община „ Родопи ” е обжалвала решението на Общински съвет – Пловдив. Докато съдът не се произнесе, аз няма да взимам отношение по проблема ”, сподели регионалният шеф пред TrafficNews.

При тази обстановка идващият ход е негов. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР