ABTOP: Вили Пеева, Административен директор на най-голямата тъканна банка в

...
ABTOP: Вили Пеева, Административен директор на най-голямата тъканна банка в
Коментари Харесай

Могат ли стволовите клетките да лекуват корона вирус?

ABTOP: Вили Пеева, Административен шеф на най-голямата тъканна банка в България Future Health.

Коронавирусната болест (COVID-19) е нововъзникваща световна пандемия, която заплашва здравните системи в целия свят. Вирусът, виновен за болестта, е прочут  като тежък изострен респираторен синдром ковид 2 и кратко като SARS-CoV-2. Заразата поражда в Китай на 29 декември 2019 година и до март 2020 г се  разпространи съвсем на всички места по света.

Всичко стартира в последните дни на 2019 година когато китайските лекари откриват случаи на пневмония в град Ухан в Китай. Ухан е столицата на провинция Хубей в Китай, населявана от 11 милиона поданици.  Скоро се схваща, че заболяването е породена от нов вариант на вируса SARS-CoV-2, защото вирусът наподобява на „ корона “ погледнат под електронен микроскоп, учените  му дават и името от  латинската наименование „ corona “.

Първите случаи на зараза с ковид отвън Китай са докладвани на 13 януари в Тайланд и 16 януари в Япония. От 23 януари 2020 година китайското държавно управление сложи Ухан и други близки градове под цялостна обсада и карантина. До момента заболяването се е популяризирала в други 121 страни.

В множеството случаи признаците на Covid -19 стартират с тресчица, последвана от суха кашлица. След няколко дни някои пациенти стартират да изпитват зной. В тежки и сериозни случаи, изключително при възрастни хора, това може да докара до тежка пневмония, дихателна непълнота, септичен потрес, дисфункция на голям брой органи и органна непълнота. По този метод положението на тежко засегнатите пациенти водят до  фатален край.

В международен мащаб здравната промишленост употребява всички известни научни способи, с цел да реализира прогрес в битката с тази световната опасност, които включват ваксини, медикаменти, стволови кафези и даже екзозоми. 

 Един от  изследваните подходи за лекуване е приложението на  мезенхимните стволови кафези (MSCs). Този способ  показва завладяващ капацитет против COVID-19. И през последните месеци се следи нараснала интензивност в бранша на клиничните изпитвания със стволови кафези.

MSC (мезенхимните стволови клекти ) към този момент са привлекли  вниманието на учените, защото изследванията са открили, че клетките са ефикасни при лекуване на възпаления и цитокинови стихии.

 От направените опити  в ранен етап се оказва, че мезенхимните стволови кафези може да окажат удобно влияние, посредством възстановяване на микросредата на белите дробове, свръхактивиране на имунната система, поощряване на възобновяване на тъканите, отбрана на епителните кафези на белите дробове, попречване на белодробна фиброза или възстановяване на белодробната функционалност.

В отговор на общия брой случаи на COVID-19, който надхвърлили 1,3 милион в международен мащаб, доста компании за клетъчна терапия изследват евентуалните на стволовите кафези за лекуване и предварителна защита на COVID-19, резултатите не закъсняват. Терапии с мезенхимните стволови кафези  вече са приети от FDA, както и от Европейската организация по медикаментите EMA. Приложението им се  доказва като безвредно и дейно в редица американски и европейски изследвания. Имайки поради това, както и  ранните китайски отчети за изследване по отношение на ефикасността на МСК при лекуването на тежки положения при пациенти с COVID-19, FDA даде утвърждение за потребление върху пациенти наранено от ковид.

Лечението със стволови кафези, както и трансплантация на стволови кафези, могат да бъдат осъществени  чрез използване на стволови кафези взети от болния или взети от донор. От голямо значение за успеваемост на лекуването  е съвместимостта на стволовите кафези, която е 100 % когато са лични и от 25 % до 83 % когато са сред директни родственици, нормално това са първа права линия на фамилията.

Специалистите показват няколко аргументи да се употребява лични  мезенхимни стволови кафези като предпочитан метод, само че като се има поради, че производството на кафези може да отнеме доста време и сега сме в незабавна обстановка, в случай че пациентът няма съхранени стволови кафези, единственият вид е донор. 

 Вече имаме 81 потвърдено излекувани пациенти от Covid -19 в Азиатските страни, посредством използване на мезенхимни стволови кафези. Този скъп материал може да бъде изолиран от няколко източника, в това число мастна тъкан, костен мозък, плацента, тъкан от пъпна кръв и други Броят на клетките, които могат се изолирани от тъканите, в началото е дребен за лечебни протоколи, за които са нужни стотици милиони кафези. Ето за какво би трябвало да се размножат в развой на обработване, който нормално изисква две до четири седмици. След като клетките са подготвени, пациентът ще получи лекарството въз основата на интравенозни инфузии. Основата за разрешението на  такива процедури е  да бъдат  извършени единствено от упълномощени лаборатории.  Затова фамилиите би трябвало да са доста, доста осведомени за акредитациите на лабораторията, която са избрали.   

Акредитацията удостоверява качеството на услугите, които предлага  банката за стволовите кафези и е една от многото аргументи фамилиите да се усещат уверени в верния  избора за  осигуряване на бъдещето. 

Гордеем се, че сме най-лицензираната и акредитирана европейска фамилна банка за обработка и предпазване на стволови кафези, както от кръв от пъпна шнур, по този начин и от тъканта на пъпната шнур, и една от най-престижните в целия свят.

Трябва  да се означи, че развиването на медицината демонстрира значимата роля на стволовите кафези във всички сфери на регенеративната медицина и  се надяваме такава  роля да бъде решаваща  и за covid -19. Това за следващ път демонстрира, че  съхранението на стволови кафези е значимо решение за всички родители.

*Вили Пеева работи в областта на медицината от 2004 година Тя е изпълнителен шеф на Медицински център Афродита – най- огромния център за регенеративна медицина в България.

*Future Health е най-голямата тъканна банка във Англия от 2002 година От 2014 година е Европейски водач с две изцяло лицензирани и упълномощени лаборатории във Англия и Швейцария. Компанията има голям брой Европейски награди, като най- огромното самопризнание получава за качество и осъществени трансплантации,наградата е  връчена  лично от Кралицата на Англия и е за продължение на 5 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР