Абсурдният казус с т. нар. „неоснователно обогатяване“ на община Кюстендил

...
Абсурдният казус с т. нар. „неоснователно обогатяване“ на община Кюстендил
Коментари Харесай

Казусът неоснователно обогатяване в Кюстендил провокира законова промяна

Абсурдният проблем с така наречен „ безпричинно обогатяване “ на община Кюстендил предизвика предложение за законодателна смяна. Тя е готова от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) и следва да бъде разисквана с всички институции, съобщи за кметът на Кюстендил Петър Паунов .
„ Идеята е договорите за публични поръчки да бъдат оповестени за специфичен тип административни контракти, по които да не може да се ползва този статут на „ безпричинно обогатяване “, изясни градоначалникът.
По думите му смяната, която се предлага, е прекомерно сурова и предстоят кръгли маси с всички институции, с цел да се търси единодушието им, само че това е една от концепциите. „ Всички са безапелационни, че би трябвало да се работи бързо, тъй като това е сериозна опасност за публичния интерес “, разяснява Паунов.
До проблема с „ неоснователното обогатяване “ се стигне след правосъдна борба сред община Кюстендил и „ Консорциум за инженерингови планове и строителство “ в който влизат софийската компания „ Люко – К “ и „ Стройпроект “. Делото против общината е заведено през 2012 година за „ надработени “ 400 000 лв..
Как обаче се е стигнало до „ надработването “ им.
На 10 ноември 2009 година река Бистрица прелива. Компрометирани са няколко обекта от национално и локално значение. Възложено е на компании, посочени от регионалния шеф, да отстранят вредите. Комисията за отбрана на популацията отпуска средства за шест обекта, четири от които на Община Кюстендил.
Договорът с Консорциума за инженерингови планове и строителство е подписан на 29.12.2009 година за сумата от 1 394 442 лева без Данък добавена стойност. Той е за „ Пълен инженеринг за осъществяване на неотложни аварийно-възстановителни строителни и монтажни работи за очистване на последствията от интензивните превалявания на 10 ноември 2009 година на територията на Община Кюстендил, както следва: 1. Възстановяване на пътното платно от ВЕЦ”Осогово” до водохващането на ВиК „ Кюстендилска вода”; 2. Възстановяване на общинския мост в с. Ръсово; 3. Възстановяване на пътното платно и за подсилване на пътя при ВЕЦ”Осогово” и 4. Възстановяване на общинския път за с. Сажденик “.
Договорената сума е изплатена на 22.06.2010 година, сочи известие в Агенцията за публични поръчки.
Следват обаче искания на компанията, че на единия от обектите при село Сажденик са изпълнени в допълнение действия за над 400 000 лв., които по думите на кмета той не е възлагал.
„ Никой нито е отправил до нас запитване, нито е изразявал паники, че са нужни спомагателни действия. Шест месеца нищо не се загатва. След което споделят, че има надработени суми “. Областният шеф още веднъж поема самодейност. Съставя комисия, която отхвърля да одобри тези суми и той основава нова комисия през август месец, която стига до сумата над 460 000 лв.. Кметът обаче отхвърля да ги заплати.
И през 2012 година отсрещната страна завежда дело в съда. То е минало през всички инстанции. Навсякъде има удостоверение, че общината не е възлагала спомагателни действия, само че приема странната дефиниция " безпричинно обогатяване ", тъй като на общински терен са осъществени действия, от които общината се е обогатила.
Окончателно съдът приема 290 000 лева за основателна рекламация от декларираните 460 290 лева
Коментарът на кмета Паунов е, че за първи път орган на обществената власт е наказан да заплаща без да е възлагал, без да е приемал и без да е бил уведомяван за съответна активност. Той е уверен, че човек е виновен, когато е подписал нещо, а в тази ситуация е противоположното – наказан е Върховния административен съд заради повода, че не е упълномощил спомагателни действия за осъществяване.
Сезиран от община Кюстендил Върховният касационен съд по-късно отхвърли да допусне касационно обжалване, приемайки, че е налице безпричинно обогатяване, а въпросите, изложени в жалбата, не съставляват касационно съображение.
Съдът бе приел, че са основателни претенциите на изпълнителя за 290 000 лева от декларираните над 460 хиляди лева Но с лихвите до месец декември м. година сумата набъбна до 500 054 лева
Пред Actualno.com тогава кметът съобщи, че се надява компанията да не подхваща запор на общинските сметки, до момента в който не се произнесат няколкото институции, до които бе алармирал за неуместния проблем – Министерски съвет, основен прокурор, Висш съдебен съвет, омбудсман, които да сезират пленума на Върховен касационен съд, с цел да се обясни практиката.
На 19 декември обаче общинските сметки на управата в Кюстендил бяха блокирани. Малко преди Коледа имаше заплаха към 600 чиновници да останат без заплати.
„ Ден по-късно – на 20 декември, стремително пристигна решението на Министерския съвет, с което ни отпускат средства да се издължим. И запорът бързо бе вдигнат “, заяви градоначалникът.
„ На процедура обществеността заплаща за незаслужено взето решение на съда. Независимо дали тези пари са взети директно от общинския бюджет или от бюджета на страната, това са пари на данъкоплатеца. От Министерския съвет бяха задоволително правилни и със стремително решение ни избавиха от опасността да не разплатим заплатите за заплащане на огромна част от нашите чиновници в локални действия за Рождество Христово “, разяснява през днешния ден той.
Постановлението, с което е утвърден спомагателен трансфер за целеви разноски по бюджета на Община Кюстендил, е за сумата от 1 000 000 лева, предопределени за неотложни ремонтни действия за поддържане на общинската инфраструктура. На процедура, с половината от тази сума е платено „ неоснователното обогатяване “.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Кюстендил  Миньори от Бобов дол обясняваха пред съда за митинга си Миньори от Бобов дол обясняваха пред съда за митинга си  Община Кюстендил завоюва състезанието Община Кюстендил завоюва състезанието " Най-зелена община "  Кюстендил с атрактивно присъединяване на туристическата борса в София Кюстендил с атрактивно присъединяване на туристическата борса в София  Утвърдиха графика за записване на деца в детските градини в Дупница Утвърдиха графика за записване на деца в детските градини в Дупница  Кюстендилец преби жена си и нейни приятелки, отнесе акт за Кюстендилец преби жена си и нейни приятелки, отнесе акт за " нарушение на публичния ред " Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Нараства броят на самоубийствата в Бурга...
Все повече хора в Бургас стигат до крайното решение за самоубийство. Само за няколко дни втори възрастен мъж постави завършек на живота си. С...
Волейболните клубове " Марица " и " Раковски "... Вътрешна македонска революционна организация желае наказателна отговорност за родит... Ученическата записка от персонален доктор ще бъд... Правната комисия даде задна за скандални п... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 22 февруари
Овен Ако държите да бъдете себе си, то проявете най-ясното ви качество – това да сте откровени. Възможно е да бъдете потърсени...
Температурите в Денвър паднаха с 40 градус... Весела Лечева: Оставката на Жаблянов е изв... Предлагат 17-годишните да могат да карат... Мъжът, разкрил, че деца живеят затворени в... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Русия прикани Организация на обединените нации да заседава поради Изт...
Русия прикани в четвъртък да се организира съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във връзка насилието, следено в сирийския бунтовничес...
Германия: Русия и Иран да прекратят кланет... Цвета Караянчева: Президентът би трябвало малко... Заев: Китай и Русия се интересуват от Запа... Новините: Най-важното за деня, 21 февруари  www.expert.bg  Венецуела ще пусне още една виртуална валута Венецуела ще пусне още една виртуална ва...  Какви сме ние, българите? Какви сме ние, българите?  Депутатите одобриха закон, затягащ сигурността на заплащанията Депутатите одобриха закон, затягащ несъмнено...  Пробив в uTorrent излага на риск сигурността на милиони консуматори Пробив в uTorrent излага на риск несъмнено...  www.iwoman.bg  Катрин Хейгъл сподели по какъв начин е отслабнала след раждането (снимки) Катрин Хейгъл сподели по какъв начин е отслабнала сл...  Това е най-скъпата сватбена торта (снимки) Това е най-скъпата сватбена торта (снимк...  Секс по време на бременност? Ето по какъв начин Секс по време на бременност? Ето по какъв начин  Парфюм за душата: Съветите, които би ми се желало да знаех по-рано Парфюм за душата: Съветите, които би ми...  http://www.sportlive.bg  Агентът на Погба му търси нов тим, само че никой не го желае Агентът на Погба му търси нов тим, само че...  Братът на Донарума ще пази против Лудогорец Братът на Донарума ще пази против Лудогор...  Моуриньо подлага на критика медицинския щаб на Юнайтед Моуриньо подлага на критика медицинския щаб на Юн...  ЦСКА 1948 се обърна към съда поради емблемата на ЦСКА ЦСКА 1948 се обърна към съда поради ембл... Интервю Още Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати
Фондация " Ако си дал " открива хранителна банка в Смолян и в...
Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Нови Най-четени Най-коментирани Община Елин Пелин обезпечава 1000 трибагреника за 3-ти март... 44 0 Полицията търси Светлозар Стефанов... 30 0 Казусът " безпричинно обогатяване " в Кюстендил предизвика законова про... 15 0 Другите лица на София (СНИМКИ)... 42 0 От Белград Лавров даде обещание да пази и църквата... 69 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР