Абсолютна забрана за плащания за селскостопански продукти по-късно от 30

...
Абсолютна забрана за плащания за селскостопански продукти по-късно от 30
Коментари Харесай

Абсолютна забрана за плащания за селскостопански продукти по-късно от 30 дни от доставката им

Абсолютна възбрана за заплащания за селскостопански артикули по-късно от 30 дни от доставката им гласоподава Народното събрание с признати на второ четене промени в Закона за защита на конкуренцията. Целта е да се даде отбрана против нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули.

Изключения от възбраната се позволяват при доставки в границите на Схемата за учебен плод и мляко, за заплащания от лечебни заведения, както и по контракти за доставка на грозде или гроздова отплата за произвеждане на вино, при избрани условия.
Народно събрание дефинира безспорна възбрана за отвод на покупател от поръчки за нетрайни селскостопански и хранителни артикули, в случай че е дал предупреждение по-малко от 30 дни. Така доставчикът ще може да откри различен метод за комерсиална реализация или за приложимост на тези артикули.

Абсолютна възбрана има и за едностранна смяна на изискванията по контракта от страна на купувача, таксуване на доставчика с заплащания, които не са свързани с продажбата, наложени от купувача забрани или ограничавания доставчикът да предлага или закупува артикули и услуги от трети лица или да дава същите или по-добри търговски условия на трети лица и други

Втората група забрани са условни и са възможни само когато са авансово контрактувани сред доставчика и купувача с ясни и недвусмислени условия в контракта за доставка или в следващо съглашение. Такива са връщането на непродадени артикули без купувачът да е заплатил на доставчика за тях или за тяхното изхвърляне и други

Забраняват се продажбите на артикули или предлагането на услуги на вътрешния пазар в обилни количества за нескончаем интервал от време на цени, по-ниски от разноските за производството и реализацията на стоките, надлежно от разноските за реализацията на услугите, за нелоялно привличане на клиенти.

Комисия за защита на конкуренцията ще може да прави неочаквани инспекции на място за събиране на доказателства за нарушавания както и да постанова краткотрайни ограничения. Мандатът на комисията ще е седем години.
Тя може да прави инспекции в пространства, транспортни средства и в други обекти включително в домовете на всеки представител или член на управителните органи или на личния състав на предприятия при положение на основателни подозрения, че документи или други записи, свързани със стопанската активност и с предмета на инспекцията, се съхраняват там.

Комисия за защита на конкуренцията годишно би трябвало да изпраща на Европейската комисия специфична част от годишния си отчет, отнасяща се до производствата, свързани с нелоялните търговски практики.

В едногодишен период от датата на прекратяването на пълномощията им или на служебното им правно отношение членовете на комисията и чиновниците в администрацията й не могат да вземат участие във висящи производства по този закон, формирани по време на осъществяване на техните пълномощия, в качеството им на упълномощени представители на предприятия, нито да бъдат консултанти по неприключили производства по закона. В противоположен случай това ще се смята за спор на ползи с предходните функционалности, които са изпълнявали.
Комисията позволява концентрацията, в случай че тя не води до значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответния пазар, изключително вследствие на основаване или усилване на господстващо състояние, взеха решение депутатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР