Абисинската котка е грациозно и красиво животно, което ще привлече

...
Абисинската котка е грациозно и красиво животно, което ще привлече
Коментари Харесай

Абисинска котка

Абисинската котка е грациозно и красиво животно, което ще притегли вниманието на всеки с изключителния си външен тип и гордия си взор. Абисинските котки се отличават с това, че не могат да живеят без вниманието на стопанина си.

История на Абисинска котка

Смята се, че Абисинската котка е произлязла от дивите африкански котки, които в миналото са обитавали територията на Абисиния - страна, която се е намирала на мястото на модерна Етиопия. През 1868 година английският капитан Барет-Ленърд докарал с транспортен съд в Англия първата Абисинска котка от военна експедиция в Африка. Красавецът, който бил първата абисинска котка в Европа, се казвал Зула.

Но той много се различавал от актуалните Абисински котки, защото по това време са се допускали доста разнообразни цветове на козината, а и формата на тялото на Абисинските котки тогава е била друга от тази на днешните. Породата Абисинска котка е била записана публично през 1904 година. Три години по-късно двойка сребристи Абисински котки отпътувала за Америка. По време на Втората международна война абисинската котка едвам не изчезнала като порода, само че няколко екземпляра били непокътнати. Така след Втората международна война Абисинската котка била усъвършенствана като осанка и като качества на характера благодарение на американски селекционери.

Стандарт на Абисинска котка

Главната отличителна линия на Абисинската котка е нейната четина. Тя е къса и блестяща и се прелива в разнообразни цветове с помощта на по този начин наречения тикинг - всеки косъм на тялото на Абисинската котка има по няколко цветове нюанса. Официално са приети четири цвята на козината на Абисинската котка. Първият е фоун - основата е цвят слонова кост, с тикинг в бежаво и розово. Вторият публично приет съгласно стандарта цвят е наследник - на гальовен кайсиев декор косъмчетата са със сиво синкав тикинг. Третият цвят е сорел, прочут и като синамон - на блестящо кондензиран кайсиев декор има тикинг с цвят на канела. Последният приет цвят е руди, прочут и като див - червеникаво-кафява основа на козината с черен тикинг. Съществуват още два разновидността - шоколадов и виолетов, които обаче не се признават от всички клубове за отглеждане на абисинска котка.

Абисинската котка е със стройно гъвкаво тяло. Главата и е триъгълна, с кръгла зурла. Ушите са огромни и наподобяват малко непропорционални по отношение на главата. На края на ушите има пискюлчета от косми. Очите на абисинската котка са бадемовидни. Те могат да са зелени, кехлибарени или лешникови. Шията на Абисинската котка е дълга. Мускулатурата на тялото на Абисинската котка е мощно изразена, без да е прекомерно груба или релефна. Абисинската котка тежи от 3 до 7.5 кг. Лапите на Абисинската котка са изящни и дребни и походката на животните от тази порода е такава, че все едно се движат на пръсти. Опашката на Абисинската котка е дебела в основата си, само че последователно се стеснява към края.

Грижи за Абисинска котка

Основната грижа за Абисинската котка се показва в това, че би трябвало да се обръща внимание на любимеца, защото има доста сериозна потребност от милувка. Веднага щом се върнете у дома, би трябвало да отделите време за абисинската си котка, защото тя ще се опита незабавно да ви накара да ѝ обърнете внимание. Абисинската котка обича да я чешат зад ушите, да слушат човешка тирада и да бъдат черпени с обичаните си лакомства. Козината на Абисинската котка няма потребност от сериозна поддръжка, защото е задоволително къса.

 Котка абисинска

Достатъчно е да я разресвате веднъж седмично, с цел да бъде лъскава и красива. Вместо да я решите с гребен можете да я избърсвате любимката си с влажна ръка, с цел да премахнете непотребните мъртви косъмчета. Същото може да се реализира и в случай че избършете козината на Абисинската котка с копринено парче плат. Абисинската котка не обича доста да седи в скута, тя избира да стои наоколо до стопанина си и да го следва на всички места. Всеки ден би трябвало да избърсвате козината към очите на Абисинската котка и един път в седмицата да изчетквате зъбите ѝ. На това би трябвало да я научите още от дребна.

Обучение на Абисинска котка

Абисинската котка е доста интелигентна и може да бъде научена да донася предмети, защото интелектът ѝ е като на куче. Интелигентността е в кръвта на Абисинската котка и тя елементарно се научава на разнообразни трикове и команди. Абисинската котка на драго сърце ще извършва команди, в случай че след всяко сполучливо осъществяване я поощрявате с котешко лакомство и погалване. Абисинската котка е толкоз интелигентна, че може даже да бъде научена да не си остри ноктите в меката ви мебел.

Хранене на Абисинска котка

Абисинската котка е много капризна котка във връзка с храната. Те избират да се хранят със суха храна и я възприемат добре, само че тя би трябвало да е от премиум клас, с цел да бъде козината на Абисинската котка лъскава и красива. Абисинската котка на драго сърце хапва и котешки консерви с високо равнище на протеини. Трябва да сте наясно, че в случай че абисинската котка постоянно хапва консерви, тя ще откаже сухата храна, по тази причина би трябвало да давате консервата единствено като лакомство. Ако абисинската котка се храни със суха храна, се предлага да ѝ се оставят към 150 мл вода на ден. Ако решите да храните Абисинската котка с натурални артикули, се предлага да осигурите над 60 % месо в менюто ѝ.

Телешкото, пилешкото, пуешкото, агнешкото и заешкото месо са съвършени за абисинската котка. Месото се дава сварено, нарязано на дребни късчета. Свинското месо не се предлага за Абисинската котка. Морската риба е добра за Абисинската котка, само че речната не се предлага. Някои абисински котки се хранят на драго сърце с морски блага. Киселото мляко и изварата също е добре да участват в менюто на Абисинската котка. Плодовете и зеленчуците са обичани на котките от тази порода. Веднъж седмично се предлага да се дава малко олио на Абисинската котка. Не е потребно да давате на Абисинската котка прекомерно топла или прекомерно студена храна, както и пикантна, солена, сладка и тестена храна.

Заболявания на Абисинска котка

Абисинската котка е крепко животно, само че постоянно има проблеми със зъбите. Това най-често се провокира от погрешно хранене на котката. Болестите на отделителната система се считат за генетично обусловени за тази порода. Срещат се случаи, когато абисинска котка се разболява от кардиомиопатия - сърдечно заболяване, което е съдбовно за младите котки.

Любопитни обстоятелства за Абисинска котка

Холивудската звезда Никълъс Кейдж и певицата Никол Ричи имат любимци от породата Абисинска котка. Интересен факт е, че Абисинските котки не излъчват никаква миризма. Те имат темперамент, който е по-скоро кучешки. Абисинската котка доста обича да бъде разхождана с нагръдник и мотив - тъкмо като кучетата.

Абисинската котка избира да седи нависоко, с цел да оглежда всички от горната страна. Котките от тази порода съзряват доста рано и на шестмесечна възраст са подготвени да родят.

Интересен факт е обвързван с Абисинския котарак Зино от Холандия, който бил наказан на домакински арест. Стопанката му го пускала да се разхожда из покрайнините и той в продължение на две години убивал домашни птици. Заради това съдът се разпоредил Зино да бъде държан в клетка в двора на стопаните си.

 Абисински котки

Абисинските котки са едни от най-скъпите котки, защото женската ражда по едно малко. Цветът на козината им става дефинитивно явен едвам след втория им рожден ден.

Абисинската котка се схваща добре с кучета и се изявява като водач измежду тях.

Абисинската котка не обича да пие вода от купичка, а избира вода, която тече от кран. Затова е добре Абисинската котка да пие от специфичен шадраван за животни, който се продава в магазините за домашни любимци.

Недостатъци на Абисинска котка

Абисинската котка се усеща зле, когато остава за дълго време сама без стопанина си. Тя може да се опита да смъкна всичките пердета и да размести дребните предмети в жилището, с цел да се оправи с страстите си, защото откровено страда, че стопанинът ѝ към момента не се е прибрал при нея. Препоръчва се Абисинската котка да има доста разнообразни котешки играчки, с които да се занимава, до момента в който е сама. Друг вид е да се вземе домашно животно - котка или куче, с което Абисинската котка да играе.

Някои хора не могат да понесат пристрастеността на Абисинската котка да следва стопанина си на всички места. Ако той е на компютъра, тя ще седне на клавиатурата, в случай че чете книга - ще се качи върху страниците. Абисинската котка е много пламенно творение и може да обикаля къщата със страхотна скорост.

Не се предлага Абисинската котка да е част от семейство с прекомерно дребни деца, тъй като може да ревнува поради вниманието, което напълно е ориентирано към хлапетата, а не към нея.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР