Абдулхамид Хан се казва поредният турски кораб, който ще поднови

...
Абдулхамид Хан се казва поредният турски кораб, който ще поднови
Коментари Харесай

Турция търси газ и нефт - четвърти кораб ще прави сондажи в Средиземно море

" Абдулхамид Хан " се споделя следващият турски транспортен съд, който ще възобнови сондажите за петрол и газ в Средиземно море. Търсенето на изкопаемите горива се възобновява след пауза от 2 години. Опасенията са, че то може още веднъж да докара до напрежение сред Турция, Гърция и Кипър.

Корабът " Абдулхамид Хан " стартира задачата си със специфична гала. На нея участваха десетки публични лица, министърът на енергетиката и естествените запаси и президентът Реджеп Ердоган. Местоположението, на което ще се правят сондажите, беше защитавано в загадка до последно.

" Изпращаме нашия транспортен съд " Абдулхамид Хан " с Божията помощ на бунар Йоруклер 1, който се намира на 55 километра от Газипаша ", съобщи президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Градът и едноименната област се намират в провинция Анталия. Според Ройтерс искания към региона, в който Турция ще търси петрол и газ, има и Кипър.

" Сондажната интервенция в Средиземноморието е в границите на турска суверенна територия и ние нямаме потребност от ничие утвърждение или позволение ", добави Ердоган.

Възможно е турската самодейност да разпали напрежение сред Гърция и Турция. Анкара и Атина от дълго време си оспорват газовите залежи в източната част на Средиземно море. Според гърците изследванията за петрол и газ във водите към гръцките острови са противозаконни.

Турската страна твърди, че не нарушава разпоредбите. Говорител на гръцкото държавно управление сподели, че следят обстановката деликатно. Заради сходен спор в Кипър Европейският съюз е налагал наказания на Турция.

" Абдулхамид Хан " е четвъртият сондажен транспортен съд на Турция, оборудван с най-новите технологии. Корабът е дълъг 238 и необятен 42 метра. Способен е да сондира на дълбочина над 12000 метра.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР