Абдикацията на държавата от задължението й да опазва националния природен

...
Абдикацията на държавата от задължението й да опазва националния природен
Коментари Харесай

Времето за празни раздумки изтича

Абдикацията на страната от задължението й да опазва националния естествен запас изведе да улицата хиляди протестиращи тази седмица. Протестът, проведен от няколко неправителствени еко организации беше под наслов „ Долу ръцете от Закона! От морето, от планините, от реките “.

За следващ път природозащитниците и хората, които милеят за опазването на природата в страната скочиха против дългогодишните безобразия на знайни и незнайни вложители ( които най-често работят с поддръжката на държавни и общински „ началници “, по кое време очевидна, по кое време замаскирани), които трансформират райските кътчета на родината ни в грозни бетонни гета.

Фитилът на недоволството

беше разпален от квалифицираните скандални промени в Закона за биологичното многообразие.Той разбуни духовете незабавно откакто сътрудникът на ГЕРБ в ръководството на страната - Валери Симеонов внесе предложение, посредством което на Министерството на околната среда и водите се дава опцията да трансформира зоните от „ Натура 2000”, без значение от научните данни.

И това става макар следващата опасност на Европейската комисия, която отново размаха пръст пред България точно поради Натура 2000. Предупреждението на Еврокомисията за правосъден развой против страната ни пристигна наред с "очеизваждащите " напоследък образци за тъпчене на природозащитното законодателство при всевъзможен тип градежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, градежи и сеч в национални и естествени паркове, замърсяване и заличаване на реките.

България продължава да не съблюдава условията на европейското екологично законодателство - не афишира предпазените зони за местообитанията и може да бъде наказана за това, предизвестиха още преди седмица хората от Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “. Именно от известието на Европейската комисия, стана ясно какви решения са признати (още през февруари) свързани с процедури за нарушавания на европейските закони от страните-членки. В него е посочено, че в случай че в тримесечен период страната ни не разгласи предпазените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, тя ще бъде наказана.

По този мотив природозащитните организации, които от дълго време дефинират дейностите на ръководещите като „ дълготраен, систематичен неуспех “ при построяването на екологичната мрежа подсетиха, че по силата на директивата за хабитатите всяка страна членка на Европейския съюз е задължена да разгласи зоните от Натура 2000 в период от шест години откакто Европейската комисия ги е приела. Именно предпазените зони би трябвало да обезпечат запазването или - където е належащо, възобновяване на естествените местообитания и на местообитанията на типовете, които България е заявила пред Еврокомисията, че ще опазва по време на участието си в Евросъюза.

До предупредителното писмо от Еврокомисията

се стигна след неколкократни уведомления от европейската институция, че страната ни се бави с оповестяването на зоните за местообитанията, които от дълго време са одобрени в Европа. Независимо от предизвестията обаче, нашенското Министерство на околната среда и водите разгласи единствено 11 от общо 234 зони и извърши трикратни промени на Закона за биологичното многообразие във връзка с периода за оповестяване на зоните (ЗБР, 2007 - 2 години; Закон за биологичното разнообразие, 2010 - 4 години; Закон за биологичното разнообразие, 2013 - 6 години), оповестиха природозащитниците.

Забавеното оповестяване на тези зони с повече от шест години заплашва България с следващата наказателна процедура, а плануваните по нея санкции ще би трябвало да се заплащат от българския поданик, акцентират те. Освен това всеки притежател на парцел, попадащ в Натура 2000 зоните за местообитанията, губи съществени средства за обезщетителни заплащания. И не на последно място неналичието на заповеди за оповестяване на предпазени зони основава условия за безбройните и безразборни строителни нарушавания на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти, безапелационни са еколозите.

Всички тези предизвестия обаче мъчно стигат до ушите на ръководещите, които скрито и бавно за следващ път се пробват да пробутат нови „ щадящи “ (основно за бетонджиите) текстове в Закона за биоразнообразието, макар че към този момент бяха признати на първо четене от Народното събрание.

Природозащитниците освен акцентират неуспеха на интернационалния ангажимент на страната ни във връзка с това характерно законодателство, само че и упрекнаха представителите на ГЕРБ в Народното събрание, че са заблудили обществото, че проблематичните оферти ще бъдат оттеглени. А полемиката в Народното събрание (след първия народен митинг – на 25 юни) е посочила, че няма и намек за приемане настояванията на еколозите.

Именно

„ пагубната обстановка “,

както я дефинират зелените, която съгласно тях е отвън контрола на виновните институции, беше повода да се провежда втория народен митинг.

Промените, за които става дума трябваше да станат факт още през 2013 г, оповестяват екозащитниците. В България резерватите, които би трябвало да са част от Натура 2000, са над 230 (заемат 33% от територията на страната), само че до момента единствено за 11 от тях процедурата е завършена, настояват уредниците на митинга - Коалиция "За да остане природа в България ". За останалите божествен кътчета ръководещите към този момент 13 години вършат всевъзможни законови "въртели ", с цел да дадат късмет на знайни и незнайни вложители да осъществен съкровените си бетонови планове.

Основните претенции, които хиляди хора от цялата страна огласиха са народните представители да одобряват само тези оферти в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или въобще да не трансформират закона, да се спре строителството на Алепу и да се организира Оценка на въздействието върху околната среда и прекъсване на строителството в Природен парк „ Странджа “.

И защото в последно време отчетливо се вижда, че времето „ за празни раздумки “ е на изчерпване, законодателите или би трябвало да се вземат в ръце или просто да се връщат по родните си места....
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР