А1 стартира серия от обучения по дигитална грамотност за възрастни,

...
А1 стартира серия от обучения по дигитална грамотност за възрастни,
Коментари Харесай

A1 с курсове по дигитална грамотност за възрастни хора в 36 населени места

А1 започва серия от образования по цифрова просветеност за възрастни, които са част от „ Интернет за всички 55+ “. Това е третото издание на самодейността, което тази година ще обхване 40 читалища в 12 града и 23 села в страната и се организира в партньорство с Асоциация „ Съвременни читалища “.

Обученията от „ Интернет за всички 55+ “ са изцяло безвъзмездни за всички искащи – изискването е единствено участниците да са на възраст над 55 години. Курсовете се организират под формата на видеоуроци, които са разграничени на 12 елементи и обгръщат тематики като главните настройки на телефона, потреблението на чат стратегии и обществени мрежи, работата с приложения за контакти, календар и бележки, както и търсене на информация в интернет или обекти на картата. Създадени са и специфични уроци за все по-важните тематики като онлайн извършване на покупки и различаване на подправени вести.

„ Повечето хора одобряват цифровите умения за даденост. Постоянно превключваме сред другите приложения и устройства, сътворяваме сметки в разнообразни платформи и прекосяваме през софтуерните трудности без усложнения, даже без да се замисляме. В същото време е реалност, че за огромна част от възрастните хора технологиите са предизвикателство и стрес. Пандемията доста ясно сподели какъв брой огромна в действителност е „ цифровата бездна “ сред поколенията. Използването на технологиите е умеене, което не би трябвало да остава единствено в ръцете на младите. Именно това е задачата на „ Интернет за всички 55+ “ – да даде базови умения на възрастните хора и по този начин да усъвършенства живота им в цифровия свят. “, разяснява Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “, А1 България.

„ Настоящото издание на програмата надгражда досегашното наличие, като прибавяме напълно нови тематики, към които знаем, че участниците имат интерес и по този начин покриваме някои от най-важните за участниците области от познания. Заедно с А1 сме подсигурили безпроблемното осъществяване на занятията на място. “ – разяснява инж. Георги Петров, ръководител на УС на Асоциация „ Съвременни читалища “.



„ Интернет за всички 55+ “ се организира в 12 града и 23 села: Варна, Пловдив, Бургас, Провадия, Белене, Радомир, Кърджали, Перущица, Девня, Свиленград, Дряново и Баня, както и селата Добрина, Крушаре, Бенковски, Искрец, Радилово, Попинци, Макреш, Туркинча, Стремци, Величково, Асеново, Беляново, Долна Студена, Йоаким Груево, Джулюница, Ветрино, Смилян, Гара Бов, Синитово, Кошава, Ценово, Нов Град и Караманово. Настоящото издание на самодейността ще продължи до 10 ноември 2022 година, а цялостният лист с читалища и всички обучителни видеоклипове от програмата са налични на https://www.a1.bg/net-for-all.



Във всяко читалище, което е част от самодейността, искащите да се включат в курсовете ще открият таблети с мобилен интернет от А1 и нужните аксесоари за образованието, а също по този начин ще могат да разчитат на подпомагане на място от квалифицирания личен състав. Всички, които преминат през програмата и попълнят сполучливо теста най-после, ще вземат участие в лотария за атрактивни софтуерни награди.



„ Интернет за всички “ е част от дългогодишната тактика на А1 в региона на корпоративната обществена отговорност и развиването и ESG за превъзмогване на цифровото разделяне у нас. Инициативата започва в България през 2014 година и първоначално беше ориентирана главно към децата и младежите. От 2019 година А1 разшири обсега на „ Интернет за всички “ и към хората на възраст над 55 години, с цел да може информацията и знанията за технологиите да доближат и до възрастните хора в цялата страна. През последните две издания на „ Интернет за всички 55+ “ са подготвени над 700 курсисти.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР