А1 развива постоянно 5G мрежата си, която вече покрива над

...
Коментари Харесай

5G ULTRA мрежата на А1 е 6 пъти по-бърза от 4G при сваляне на данни


А1 развива непрекъснато 5G мрежата си, която към този момент покрива над 200 обитаеми места
(снимка: А1 България)

Мрежата 5G ULTRA на А1 България към този момент обгръща всички обитаеми места в страната с над 10 000 индивида, както и главните морски, зимни и SPA курорти, оповестиха от телекома, отчитайки развиването през първото полугодие.

Трафикът през 5G ULTRA се е нараснал с над 180% през първите шест месеца на 2022 година и доближава над 5 000 терабайта (TB), а междинната скорост на събаряне на информация през 5G е била към шест пъти по-висока по отношение на тази на 4G мрежата на А1.

5G ULTRA започва в края на 2020 година и все още е единствената мрежа от пето потомство в България, която разчита единствено на същинска 5G технология. Телекомът внедрява 5G с ново съоръжение на европейски производители и употребява честотна лента с широчина 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предишни технологии, взети дружно в една посока на предаване.
още по темата
По този метод 5G ULTRA обезпечава в пъти по-големи скорости на събаряне и качване на данни по отношение на 4G. До момента оптималната записана скорост в 5G ULTRA е над 1750 Mbps.

Телекомът краткотрайно е отворил своята 5G мрежа за лятото и до 30 септември всички клиенти на мобилна услуга от А1, които имат 5G смарт телефон, могат да тестват гратис скоростта на 5G ULTRA.

От началото на годината А1 е вложила 16,5 млн. евро в 5G ULTRA, вследствие на което компанията е нараснала съвсем тройно покритието на мрежата като брой обитаеми места и сега те са над 200. За цялата 2022 година плануваните вложения за развиване на 5G ULTRA надвишават 26 млн. евро.

За интервала януари – юни 2022 година градовете с максимален трафик в 5G ULTRA са София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, като потребителите от столицата са генерирали към половината от общия 5G трафик в страната.

Потребителите търсят от ден на ден услуги за високоскоростен мобилен интернет, удостоверяват данните на А1 – броят на неповторимите клиенти на 5G услуги се е нараснал с съвсем 350% през първите шест месеца от годината.

Същата наклонност се следи и при използването на мобилен интернет като цяло, без значение от употребяваното потомство мобилна мрежа. Общият трафик на данни е повишен с 46% през първото полугодие на 2022 година и с 60% по отношение на същия интервал на 2021 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР