А1 развива мрежата 5G ULTRA, която разчита изцяло на 5G

...
Коментари Харесай

А1 България обяви над 151 млн. евро приходи за тримесечието


А1 развива мрежата 5G ULTRA, която разчита напълно на 5G съоръжение и 100 MHz честотна лента
(снимка: А1 България)

Със мощно второ тримесечие А1 България затвърди позицията си на максимален телеком по доходи на пазара у нас. Компанията регистрира растеж на всички съществени индикатори за интервала април-юни 2022 година

Приходите от мобилни и закрепени услуги се усилват с 12,5% до 121,5 млн. евро по отношение на същия интервал за 2021 година, а общите доходи порастват с 4,3% и доближават 151,3 млн. евро. Печалбата преди налози, такси, лихви и обезценка (EBITDA) възлиза на 63,3 млн. евро, регистрирайки растеж от 14,2% на годишна база.
още по темата
Увеличението на приходите от услуги се дължи на продължаващата положителна наклонност в мобилния и закрепения сегмент и ИКТ бизнес услугите, където се следи увеличено търсене на ИТ и IoT услуги и решения за киберсигурност. A1 към този момент е измежду водещите систематични интегратори в страната, а през месец май разгласи придобиването на една от най-големите български ИТ компании – Стемо.

През втората четвърт на годината А1 продължи да развива своята мрежа 5G ULTRA, която е първата и към момента единствена в страната, която разчита напълно на 5G съоръжение и 100 MHz честотна лента, с цел да предложи 5G прекарване с гигабитови скорости. Телекомът направи обилни вложения в посока увеличение на покритието, което беше удвоено като брой обитаеми места и 5G мрежата на А1 към този момент обгръща над 190 града и курорта.

Това способства за положителните резултати в мобилния сегмент на компанията, където се регистрира по-високо търсене на неограничените мобилни проекти Unlimited и цифрови услуги. През второто тримесечие на годината А1 направи общуването в роуминг доста по-достъпно, като понижи своите цени с до 96% за страните от Западните Балкани и Турция и предложи специфични условия за Англия.

Като резултат приходите от мобилни услуги се усилват с 10,3% през второто тримесечие и доближават 79,3 млн. евро. Броят на клиентите също нараства с 1,4%.

Приходите от закрепени услуги записват растеж от 16,8% и доближават 42,1 млн. Общият брой закрепени услуги се е нараснал с 4,4%, като най-голям е растежът при ТВ услугите – с 6,1%. Основните аргументи за това са налагането на безкабелна интерактивна телевизия Xplore TV, която не се нуждае от монтаж и работи като приложение на смарт тв приемниците, извънредното спортно наличие на каналите на MAX Sport и високоскоростният домакински интернет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР