А освен в България, изминалата година беше белязана от избори

...
А освен в България, изминалата година беше белязана от избори
Коментари Харесай

Изборите по света: Кой за какво гласува през 2022 г. и кои са големите победители

А с изключение на в България, миналата година беше белязана от избори из цяла Европа. Които доведоха до основни промени в интернационалните институции, както и в ръководството на редица страни. Габриела Беличовска обобщава миналата изборна година.

През 2022-а, с изключение на с война и пандемия, доста от водачите в Европа трябваше да се оправят и с друго предизвикателство – президентски и парламентарни избори, каквито имаше в над 10 европейски страни.

В несигурни времена някои резервираха постовете си, а други пробват да овладеят политическите рецесии в страните си.

Избори имаше и в едни от най-важните европейски институции.

За Европейския парламент годината стартира с избирането на нов ръководител след неочакваната гибел на Давид Сасоли. На 43 години малтийката Роберта Мецола от Европейската национална партия стана най-младия човек, бил в миналото отпред на институцията.

 
Скъпи европейци, в идващите години хората в Европа ще търсят водачество и посока в нашата институция, до момента в който други ще тестват границите на демократичните ни полезности и европейски правила. Трябва да отвърнем на антиевропейския разказ, който се постанова толкоз бързо и елементарно.
Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент

На фона на съветската инвазия в Украйна Шарл Мишел остана ръководител на Европейския съвет. Така неговият първи мандат отпред на една от най-важните институции в блока беше белязан от дълго траяла пандемия. А вторият – от война в модерна Европа.

 
Владимир Путин би трябвало да бъде надвит. За да се случи това, би трябвало оптимално да подкрепим Украйна и да наложим наказания, с цел да окажем напън върху Кремъл.
Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет

Заради войната – в същия ден, в който Мишел беше избран отново – 24 март, съдружниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг с година и половина – до септември 2023-та. Това отхвърли Столтенберг от проектите му да се върне в родната си Норвегия и да оглави централната банка.

 
Решени сме да продължим да караме Русия да си заплаща, с цел да сложим завършек на тази брутална война.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

Португалия

Към обособените страни – социалистите в Португалия извоюваха трета поредна победа на парламентарни избори. А за водача им – Антониу Коща – това означаваше образуването на ново негово държавно управление, което да разпредели в португалската стопанска система 45 милиарда евро за възобновяване от пандемията.

 
С огромни страсти одобрявам тази отговорност след шест години като министър-председател, от които последните две минаха в невиждана битка с пандемията.
Антониу Коща, министър-председател на Португалия

Унгария

Един от най-критичните държавни водачи към работата на Европейския съюз – Виктор Орбан, завоюва 4-ти следващ мандат като министър-председател. Въпреки че 6 опозиционни партии издигнаха общ претендент – Петер Марки-Зай, в опит да смъкват Орбан от власт, обединението на партия ФИДЕС завоюва повече от половината места в унгарския парламент.

 
Тази победа може би ще се помни до края на живота ни, тъй като трябваше да се борим с най-големите преобладаващи сили – левицата в страната, левицата по света, брюкселските бюрократи, империята Сорос и всичките ѝ пари, интернационалните мейнстрийм медии и в последна сметка даже украинския президент.
Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Сърбия

В същия ден, в който Орбан резервира поста си, сърбите преизбраха новите си остарели водачи – Александър Вучич завоюва президентските избори още на първия тур, а неговата Сръбска прогресивна партия получи най-вече гласове във вота за парламент, въпреки и незадоволителни за независимо държавно управление.

 
Вярвам, че има доста провокации пред нас. Най-важното е да поддържаме положителни връзки в района. Да продължим пътя си към Европейски Съюз, само че в това време да не съсипваме връзките с обичайните си другари.
Александър Вучич, президент на Сърбия

Сръбските партии договаряха съставянето на кабинет близо половин година, в която напрежението с Косово се повиши поради условието на управляващите в Прищина етническите сърби да сменят старите регистрационни номера с косовски. Правителство беше формирано през октомври, още веднъж с министър председател Ана Бърнабич.

 

Франция

За два месеца французите отидоха до урните няколко пъти – първо през април, с цел да изпратят на балотаж същите претенденти за президент отпреди пет години – Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

За първи път от десетилетия френски държавен глава постави клетва за втори мандат.

 
Това, което ни следва, е интервал на решителни дейности за Франция и Европа, които ще реагират първи, с цел да се избегне ескалация след съветската експанзия в Украйна. Да се помогне на демокрацията и смелостта да надделеят. Да се построи нов европейски мир и нова анатомия на нашия континент.
Еманюел Макрон, президент на Франция

С преизбирането на Макрон неговата партия, която смени името си от „ Република, напред! “ на „ Възраждане “, съумя да затвърди позицията си в Елисейския замък. Но не по този начин беше в Народното събрание. 

Крайнодесните получиха повече мандати за сметка на депутатите от центристката партия на Макрон и нейните съдружници. Това въпреки всичко не попречи на Елизабет Борн още веднъж да бъде министър-председател.

 

Северна Ирландия

Повече от половин година след парламентарните избори Северна Ирландия продължава да няма държавно управление. Националистите от партия „ Шин Фейн “ завоюваха вота, само че съставянето на кабинет се договаря с Демократичната юнионистка партия, която желае оставане на Северна Ирландия в Обединеното кралство.

Англия

Тази тематика остана на назад във времето за Народното събрание в Лондон, откакто Англия трябваше да смени три държавни управления за към два месеца. Всичко стартира с оставката на Борис Джонсън след протест от личните му министри.

 
Тъжен съм, че би трябвало да се откажа от най-хубавата работа на света.
Борис Джонсън, някогашен министър-председател на Англия

А пред депутатите в Народното събрание приключи с думите:

„ Аста ла виста, бейби! Благодаря. “

През лятото двама министри от кабинета на Джонсън – Лиз Тръс и Риши Сунак, се изправиха един против различен в опит да заемат поста му на водач на Консервативната партия, а оттова и този на министър-председател. По-късно и двамата се оказаха спечелили. 

Първо, Лиз Тръс завоюва доверието на консерваторите и се оказа отпред на страната във значим миг – за първи път от 70 години Англия смени монарха си след кончината на кралица Елизабет II.

„ Смъртта на Нейно Величество кралицата е голям потрес за нацията и за света. “

Месец и половина след заемането на поста Тръс подава оставката си пред крал Чарлз III, откакто предложенията на кабинета ѝ за огромни данъчни облекчения раздрусаха Острова. Този път изборът на консерваторите беше Риши Сунак.

 
Ще обединя страната ни – не с думи, а с дейности. Ще работя всеки ден за вас. Правителството ще има честност, професионализъм и отчетност на всяко равнище. Доверието се печели. И аз ще печеля вашето.
Риши Сунак, министър-председател на Англия

Италия

Тази година Марио Драги съобщи символичния сребърен звънец на Джорджа Мелони – първата жена министър-председател в историята на Италия.

На парламентарния избор през септември Мелони означи изборна победа със своята крайнодясна коалиция. Още с първата си тирада тя опита да отговори на терзанията на Европа, че Италия може да се дистанцира от европейските институции.

 
Въпреки изказванията в никакъв случай не съм била покрай който и да е недемократичен режим, в това число фашизма… Италия ще продължи да бъде благонадежден сътрудник на НАТО, като за начало, с поддръжка за смелия украински народ, който се бори против нахлуването на Русия.
Джорджа Мелони, министър-председател на Италия

Босна и Херцеговина

Тази година Босна и Херцеговина гласоподава за представители на всички равнища в ръководството. 

Хърватинът Желко Комшич завоюва 2-ри пореден мандат в тройното президентство на страната. За босненски член на президиума беше определен Денис Бечирович, а за сръбски - Желка Цвиянович. Проруски настроеният Милорад Додик за повторно стана президент на Република Сръбска след наново броене на гласовете, поискано от опозицията. 

 

Австрия

Австрийският президент Александър ван дер Белен завоюва втори 6-годишен мандат с преднина от близо 40% по отношение на главния си конкурент. Ван дер Белен, който взе участие в изборите като самостоятелен претендент, беше считан за „ сигурен избор в сложни времена “ още преди вота.

 

Словения

За първи път в Словения жена беше определена за президент. Адвокатката Наташа Мусар в профил любимеца за поста – някогашния външен министър Анже Логар, след балотаж през ноември. 

 
Словения не е една бюлетина. Словения не е една политическа партия. Словения е красива мозайка от многообразие, която може да живее в цялостната си хубост, единствено в случай че всички ние дадем всичко, което можем за нашата татковина.
Наташа Мусар, президент на Словения

По-рано през годината – в края на април, словенците избраха и нови депутати. Демократическата партия на някогашния министър председател Янез Янша остана на второ място. Така министър-председател стана Роберт Голоб от центристкото Движение „ Свобода “.

Парламентарни избори се организираха и в още няколко страни. В Дания социалдемократите на Мете Фредериксен завоюваха вота, само че поради ниската поддръжка сътвориха съдружно държавно управление. 

 
След изборите 12 партии влизат в Народното събрание. Това е исторически резултат, който изисква съдействие.
Мете Фредериксен, министър-председател на Дания

В Швеция дясната коалиция на Улф Кристершон завоюва повече от половината мандати в 349-местния Риксдаген.

А в Латвия Кришянис Каринш остана министър председател, откакто партията му „ Ново единение “ съумя да сформира съдружно държавно управление фона на терзанията, свързани с войната в Украйна.

 
Нито аз, нито държавното управление, нито страната се опасяваме. Познаваме Русия и съветската политика от доста години. Опитахме да предупредим съседите ни за заплахата, доста преди да избухне войната. Ще продължим да развиваме армията си и да работим тясно с страните от НАТО, с цел да подсигуряваме, че Балтийският район остава в сигурност.
Кришянис Каринш, министър-председател на Латвия

В Малта Роберт Абела завоюва първи цялостен мандат като министър-председател при изборна интензивност над 85%, считана за най-ниската за страната от повече от 50 години.

 

Изборите по света

През 2022-а избори имаше и във водещите стопански системи на други четири континента.

 
Вие сте една от аргументите да съм подобен оптимист за бъдещето на Америка.
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати

На втората година от мандата на Джо Байдън в Съединени американски щати се организираха междинни избори, след които демократите изгубиха контрола над долната камара на Конгреса. В Сената обаче затвърдиха позициите си и към този момент имат 51 сенатори против 49 за републиканците.

В Китай президентът Си Дзинпин беше избран отново за общоприет секретар на Комунистическата партия, с което се приближи и до нов мандат на държавен глава.

 
От името на новото централно управление благодаря откровено на цялата партия за доверието, което ни гласувахте. Ще имаме поради същността на партията, нейната цел и нашите лични задача и отговорност.
Си Дзинпин, президент на Китай

Междувременно лейбъристите в Австралия още веднъж са на власт след близо десетилетие ръководство на консерваторите. Антъни Албанийз стана министър председател след загубата на неговия предходник Скот Морисън.

Бразилците отпразнуваха завръщането на Луиз Инасио Лула да Силва като президент близо 20 години след първото му избиране за поста. На оспорван балотаж през октомври да Силва в профил настоящия президент Жаир Болсонаро, което провокира всеобщи митинги в страната.

За европейските жители и политици следва не по-малко натоварена изборна година. Още през януари ще стане явен новият президент на Чехия . Парламентарни избори са планувани в минимум 8 европейски страни, в това число Гърция, Испания и Швейцария . Освен това Турция ще избира нови президент и парламент, а в Украйна се чака провеждането на парламентарни избори, което евентуално ще зависи от развиването на бойните дейности с Русия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР