Преди точно пет години британците гласуваха за Брекзит. Цели семейства

...
Преди точно пет години британците гласуваха за Брекзит. Цели семейства
Коментари Харесай

Денят, който промени Великобритания завинаги

Преди тъкмо пет години британците гласоподаваха за Брекзит. " Цели фамилии внезапно се изпокараха, персонално аз изгубих доста другари ", спомня си немската журналистка Анете Дитерт. " За една нощ Англия се промени. "

Анете Дитерт е репортерка във Англия на немската обществено-правна телевизия АРД. Пред свои сътрудници тя споделя по какъв начин се е трансформирал Островът от референдума за Брекзит насам, от който изминаха тъкмо пет години. Тя научила резултата във влака от Единбург за Лондон. Все още помни добре странната тишина във вагона, въпреки той да е бил цялостен с пасажери. " Усещането беше за скованост от изживян потрес ", споделя журналистката. Още по-тихо станало, откакто хората я чули да приказва на немски по телефона. " Тогава една млада жена пристигна при мен и разплакана ме увери, че не това е било желанието им. Каза ми какъв брой доста съжалява, че в този момент ще би трябвало да се върна в Германия. "

" Please, don´t go! "

Изненадите през този първи ден след референдума траяли: когато се прибрала у дома, пред жилището я очаквал голям букет с цветя и записка върху него " Please, don't go! " (Не си отивай, апелирам!). И чак тогава последователно почнало да ѝ светва, че решението от референдума ще има директно отражение върху ситуацията на чужденците на Острова. " За мен чувството беше като че ли над страната е надвиснала тъмна сянка ", споделя тя.

По-нататък Дитерт се стопира на измененията, провокирани от изненадващото решение. Например дълбокото разделяне, гнева на гласувалите за оставането на Англия в Европейски Съюз и триумфът на другите, които обаче въобще не са били готови за подобен излаз и не са знаели какво следва. " Цели фамилии внезапно се изпокараха, някои от съседите ми и до през днешния ден не си приказват, персонално аз изгубих доста другари. Просто за една нощ всичко се беше трансформирало ", спомня си немската журналистка.

Да вземем за образец трудовия пазар. " За жителите на Европейски Съюз, които идваха при нас в кореспондентския ни пункт в Лондон, трябваше към този момент да изваждаме работни визи, което излишно усложняваше и оскъпяваше всичко. Малките компании просто към този момент не можеха да си го разрешат ", споделя Дитерт.

И противоположното: за британците внезапно беше станало по-сложно да пътуват в страните от Европейски Съюз или пък да следват на континента, защото английското държавно управление приключи също и участието си в програмата " Еразъм ". Особено за младежите това беше огромен удар, споделя кореспондентката на АРД. " В момента това не се вижда доста, защото пандемията в огромна степен притъпява проблемите. Но когато рестриктивните мерки за пътешестване отпаднат, все по-силно ще стартират да се усещат последствията от раздялата, и чак тогава британците ще си дадат сметка какво значат за тях новите връзки с Европейски Съюз ", споделя Дитерт.

По-нататък тя се стопира на проблемите, породени от Брекзит на английската стопанска система. Цели промишлени браншове се борят за оцеляването си, твърди тя, като изключително тежко е ситуацията на дребните предприятия. Тя дава следния образец: преди Брекзита уверяваха риболовците, че към този момент няма да им се постанова да разделят местата за лов на риба с европейските риболовци, само че никой не им беше споделил, че след излизането от Европейски Съюз на процедура те към този момент няма да могат да продават улова си, тъй като цялата комплицирана митническа процедура оскъпява износа.

" Поне половината британци са недоволни от решението "

На въпроса до каква степен значими са през днешния ден гласовете на твърдите последователи на Брекзит, немската журналистка споделя, че на 31 януари, т.е. в деня на фактическия Брекзит, не е имало празненства на площада пред Народното събрание, нито даже министър председателят Борис Джонсън е сметнал за належащо да се покаже пред вратата на " Даунинг стрийт " 10. " Повечето хора преглътнаха случилото се, само че разделянето в обществото си остава. Бих споделила, че минимум половината британци са недоволни от решението за овакантяване на Общността и последствията от него и считам, че това ще си остане по този начин и отсега нататък ", споделя Анете Дитерт.

А по отношение на настроенията в Шотландия и Уелс, където има мощни придвижвания за самостоятелност, както и напрежението в Северна Ирландия, кореспондентката на АРД споделя: " Брекзит задълбочи разлома, който и преди този момент съществуваше сред четирите народа в състава на Англия. И към този момент не е изключено Обединеното кралство един ден в действителност да се разпадне. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР