Националната детска болница ще бъде в изцяло нова сграда. Това

...
Националната детска болница ще бъде в изцяло нова сграда. Това
Коментари Харесай

Сагата „Детска болница“: МРРБ ще даде "зелена светлина" на проект за нова педиатрия

Националната детска болница ще бъде в напълно нова постройка. Това заяви министърът на районното развиване след среща с протестиращи родители и лекари, които се оповестиха срещу построяването на нова болница в остарял градеж.
Снимка: btvnovinite.bg
Казусът с превръщането на остарялата постройка в нова национална педиатрия датира от години. Строежът е стартират през 1978 година Според инженери, архитекти и лекари няма по какъв начин в нея да се изпълнят нито актуалните условия, нито потребностите на педиатрите и пациентите.

Сред родителите, които през днешния ден желаеха нова педиатрия за децата си, е Михаела Димитрова. Че има потребност от такава болница се убеждава от първо лице.

„ Двете ми деца са обиколили всички лечебни заведения за няколко години. Моят дребен племенник беше върнат от три лечебни заведения. Това е едно разиграване в миг, в който може да се случи най-лошото “, споделя Михаела.
Снимка: btvnovinite.bg
Лекари също споделят, че сега работата им е възпрепятствана.

„ Ти виждаш, че нещата не се случват, само че са ти вързани ръцете. Нямаш благоприятни условия да се погрижиш за пациента си “, разяснява доктор Бояна Петкова.
Снимка: btvnovinite.bg
Казусът с детската болница върху остарелия градеж е още от 2004 година

„ Тогавашното министерство е декларирало, че недостроеният корпус е неспособен за потребление “, споделя служебният районен министър Виолета Комитова.
Снимка: btvnovinite.bg
Според устройствения проект за тази зона от 2011 година на мястото на градежа е била планувана нова постройка.

През 2019 година обаче здравното министерство афишира социална поръчва за педиатрия, обвързвана точно с недостроения корпус.
Снимка: btvnovinite.bg
„ И какво се случва през 2021? Идват всички участници, и ми оповестяват, че от шест месеца чакат Министерство на регионалното развитие да им спомага да изготвят обстоен устройвен проект, в който постройката, съществува като такава. Няма по какъв начин в един настоящ проект внезапно да се появи една остаряла постройка “, споделя районният министър.

„ Като се построи нова болница тук, не значи, че ще закрием всички педиатрични отделения. Не, те ще продължат да съществуват “, изяснява здравният министър Стойчо Кацаров.
Снимка: btvnovinite.bg
Според инженери решението за нова постройка е вярно. Други обаче считат, че може да се откри и по-подходящо място.

„ На единия от ъглите на този парцел има инсинератор за рискови медицински боклуци. Децата не трябва да лекуват в такава среда “, споделя инж. Методи Андреев.
Снимка: btvnovinite.bg
А каква ще е ориста на сегашната социална поръчка за национална детска болница - здравното министерство ще се произнесе дефинитивно, откакто се запознае със мнението на районното министерство.
Снимка: btvnovinite.bg
За построяването на педиатрия има и онлайн петиция, подписана от над 87 хиляди души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР