Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен ще се опита да сформира

...
Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен ще се опита да сформира
Коментари Харесай

Льовен може да сформира ново правителство след вота на недоверие

Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен ще се опита да образува ново държавно управление , откакто по-рано съобщи " Ройтерс ".

Неговите съдружници от центристката партията обявиха, че ще откажат оспорваното предложение за промяна на наемите, което докара и до вота. Тъй като проектът за промяна на наемите няма поддръжка на болшинството, той затова " към този момент не е на масата ", признаха центристите. Лидерът на партията Ани Луф съобщи, че е отворена за предоговаряне на публична политическа договорка с Льовен, наречена януарско съглашение, която го държи на власт до момента. Самият Льовен приветства решението на съдружния сътрудник като " решение напълно в полза на шведите ".

Припомняме, че Народното събрание на Швеция даде на водача на социалдемократите една седмица да подаде оставка и разпореди на ръководителя на Народното събрание задачата за съставянето на ново държавно управление или да свика предварителни избори.

Националистическата групировка " Шведски демократи " се възползва от опцията да провокира вота на съмнение, откакто някогашната комунистическа Лява партия отдръпна поддръжката си за лявоцентристкото държавно управление поради проект за разхлабване на контрола върху наемите за новопостроени жилища.
 Премиерът на Швеция свален от власт след избор на съмнение
Премиерът на Швеция свален от власт след избор на съмнение

" Това държавно управление в никакъв случай не трябваше да идва на власт "

Вотът на съмнение, който изискваше 175 гласа в 349-местния парламент, беше подсилен от 181 депутати .

63-годишният Льовен е първият шведски министър-председател, свален от власт посредством избор на съмнение , импортиран от опозицията .

Нестабилната му коалиция на малцинството със Зелената партия разчиташе на поддръжка в Народното събрание от две дребни дясноцентристки партии и Лявата партия след парламентарните избори през 2018 година
 Шведското държавно управление застрашено от избор на съмнение
Шведското държавно управление застрашено от избор на съмнение

Избори или служебно държавно управление, в случай че Льовен падне от власт

Лявата партия упрекна Льовен за предизвикателство на рецесията .

Премиерът ръководи от 2018 година насам. Швеция би трябвало да организира постоянни парламентарни избори през 2022 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР