В страната започва масово търсене на нови мутации на COVID-19.

...
В страната започва масово търсене на нови мутации на COVID-19.
Коментари Харесай

В страната започва масово търсене на нови мутации на COVID-19

 В страната стартира всеобщо търсене на нови разновидности на COVID-19. Заповедта е на здравния министър. 10% от всички позитивни проби в лабораториите ще бъдат в детайли секвенирани. До момента е открит единствено един случай на българин, инфектиран с индийския " Делта " вид. Прогнозата на специалистите е, че до две седмици ще е ясно, до каква степен тази разновидност се е популяризирала в страната.

Седмично в една от лабораториите се тестват над 2 хиляди души за COVID-19. От началото на пандемията всеки тест с отклонения в индикаторите се дава в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Когато имаме съмнителни проби, се консултираме с тях. Изпращат се в хладилни чанти с избрана температура ", изясни Маргарита Дайова.

Сега обаче лабораториите ще са задължени да дават освен съмнителните проби, само че и 10 на 100 от всички положителни проби, открити с PCR тест - по четири написани критерия.

" Пациенти, които са имунизирани, и по-късно е открито, че отново са положителни. Пациенти с реинфекции на вируса. Пациенти, при които много дълго е траяло самото боледуване, и пациенти, които са се върнали от чужбина ", разясни Дайова.

Всяка седмица проби в столицата ще идват от всички краища на България - или 122 лицензирани лаборатории.

" Това е доста значимо - да имаме извадка от разнообразни области. Наистина ще даде една по-пълна картина на това какво имаме в страната, какви типове ковид ", разясни проф. Ива Христова.

За да съумеят с по-големия размер работа, от Центъра по заразни заболявания са се сдобили с още един апарат за целогеномно секвениране на вируси.  До сряда в Националната референтна лаборатория са имали опцията да секвенират единствено до 200 проби седмично, с новата инсталация обаче те към този момент ще станат 400 - или двойно повече.

По-бързо, считат специалистите,  ще разберем освен какъв брой са инфектираните с индийския " Делта " вид, само че и дали у нас има към този момент случай на някой от другите известни варианти - нигерийски, бразилски и южноафрикански.

" Ние търсим всичко. Правим едно цялостно разчитане на генома и гледаме към кой вид той ще се съотнесе. Така че, който и да е от разновидностите, ще бъде засечен. Ще отнеме към две седмици ", сподели още проф. Христова.

Информацията ще се събира и в новата база данни на здравното министерство, която до месец би трябвало да покаже какъв брой от българите са се срещали с вируса.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР