Тайпе/София. В сряда, 23 юни 2021, в 13:40 време в

...
Тайпе/София. В сряда, 23 юни 2021, в 13:40 време в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Увеличена сеизмична активност в Източен Тайван

Тайпе/София. В сряда, 23 юни 2021, в 13:40 време в епицентъра две трети от територията на Тайван са разтърсени от земетресение с магнитуд 4.9. Епицентърът е в окръг Хуалиен, Източен Тайван. Сеизмичният източник е на дълбочина 20-25 километра съгласно международните центрове в Европа и САЩ; сеизмологичният център на Тайван оповестява изчислително открита дълбочина от 21.4 км, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Максималната активност на разтърсванията подхожда на V-VI степен по 12-степенната скáла (4 по 7-степенната скáла в Тайван). Това ще рече, че в тихоокеанския пристанищен град Хуалиен (около 350 500 жители), в това число околни селища в едноименния окръг, хората са напуснали домове и офиси; не са изключени и някои повреди по постройки. Неминуемо влияние от труса е усетено и в Националния парк Тароко. Единични селища в близките окръзи Нанту, Тайчунг в междинен Тайван и окръг Илан в североизточен Тайван са изпитали също оптималната мощ на труса. Земетресението е едва усетено в столицата Тайпе (около 3 млн ж.) на 110 км северно от епицентъра. Коментираният трус е предхождан от по-слабо земетресение с дълбочина 19 км и магнитуд 3.1 на 28 минути. Според националния център на Тайван епицентралната активност по време на този трус е от III-IV степен (2 по тайванската скáла).

Сеизмичната интензивност по така наречен Надлъжна котловина в източната част на острова е прекомерно забележима през актуалната година. Начало на сеизмичната активизация в източната планинска и рядко обитаема област е поставено от двойка трусове с магнитуди 5.4 и 5.8 на 18 април тази година. Земетресенията се случват през 3 минути на дълбочина 14-15 км под земната повърхнина. Интензивността в град Хуалиен надминава VII степен; има повреди. Серията усетени трусове продължава. На 11 юни в продължение на два часа три поредни труса предизвикват разгръщане на остарели повреди и основават нови в източните крайбрежни територии. При оптималния трус с магнитуд 5.2 силата в Хуалиен доближава активност от VI-VII степен. В дните до през днешния ден, наред с останалите трусове в същия регион, следват още три труса с магнитуд съвсем 5. Както се вижда, източната част на остров Тайван е подложена регулярно на трусове. Главна причина за това е близостта на тихоокеанския огнен пръстен с условия за извънредно висока сеизмична интензивност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР