Анкара. По отношение на срещите на върха на лидерите на

...
Анкара. По отношение на срещите на върха на лидерите на
Коментари Харесай

Daily Sabah: ЕС може да отдели четири милиарда долара за мигрантите в Турция

Анкара. По отношение на срещите на върха на водачите на Европейския съюз, дипломати споделят, че блокът обмисля да отпусне 3,5 милиарда евро (4,18 милиарда долара) за Турция, която продължава да приема към 4 милиона бежанци, написа турското англоезично издание Daily Sabah .

Общият пакет от 5,77 милиарда евро за Турция, Йордания, Ливан и Сирия, предопределен за филантропични планове, а не за държавни управления, има за цел да предотврати нов приток на бежанци в Европейски Съюз и да завоюва време, до момента в който 10-годишната революция в Сирия в последна сметка завърши.

Турция е приютила четири милиона сирийски бежанци и е похарчила над 40 милиарда $ (345 милиарда TL) за даване на съществени услуги и желае средствата от Европейски Съюз да бъдат изплатени непосредствено на държавното управление в Анкара.

Очаква се 27-те водачи да поддържат предлагането за финансиране от Европейска комисия на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

Въпреки това, за разлика от предходния кръг от 6 милиарда евро финансиране, който беше отчасти заплатен непосредствено от държавните управления на Европейски Съюз, парите ще идват напълно от общия бюджет на Европейски Съюз и по тази причина Европейският парламент ще би трябвало да даде своето утвърждение.

Това евентуално ще отвори комплицирания спор на Европейски Съюз за връзките с Турция, която евродепутатите от дълго време упрекват в ограничение на медийните свободи и вкарването в пандиза на опозиционни деятели без обективен развой - неща, които Турция отхвърля.

Съгласно първичната миграционна договорка през март 2016 година Турция се съгласи да приема назад всички мигранти и бежанци, които минават през Егейско море, с цел да влязат нелегално в Гърция, в това число сирийци, в подмяна на повече средства. От своя страна Европейски Съюз даде обещание да отстрани условието за виза за турци, посещаващи Европа, и да форсира кандидатурата на Анкара за присъединение към блока, макар че договарянията от години са в застой.

Лидерите на Европейски Съюз в четвъртък ще се стремят да ги съживят, предлагайки на Анкара " готовността на Европейски Съюз да се ангажира с Турция... за усилване на съдействието в редица области от общ интерес ", се споделя в план на окончателното изказване на срещата на върха, забелязано от Reuters.

Във връзка с това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи във вторник, че Европейски Съюз би трябвало да актуализира миграционната договорка, подписана с Турция през 2016 година

" Важно е да продължим да поддържаме Турция, защото там живеят 3,7 милиона сирийски бежанци, някои от които са в Турция от 10 години ", сподели фон дер Лайен пред кореспонденти в границите на посещаване в Берлин.

В понеделник немският външен министър Хайко Маас насочи сходен апел, когато той настоя Европейски Съюз да актуализира мигрантската си договорка с Турция, наблягайки значимостта на по-нататъшното финансиране.

„ Нуждаем се от актуализация на нашето миграционно съдействие с Турция “, сподели Маас в вестник Die Welt в материал, оповестен в понеделник.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР