Срочните депозити у нас се превръщат в изчезващ вид. Банките

...
Срочните депозити у нас се превръщат в изчезващ вид. Банките
Коментари Харесай

Спестяването - мисия невъзможна: Банки спират да приемат депозити

Срочните депозити у нас се трансформират в " изчезващ тип ". Банките методично следват курс да обезсърчават клиенти да откриват нови влогове. Стари депозити се преформатират в разплащателни сметки, демонстрира инспекция на bTV.
Снимка: btvnovinite.bg
Според специалисти дотук се стига поради това, че парите, подадени в банките, надвишават средствата, които се отпускат като заеми.

" Пазенето " на тези средства в Българска народна банка значи спомагателни разноски за банките.

Снимка: btvnovinite.bg По последни данни, в края на април тази година депозитите на семействата надвишават 65 милиарда лв., като година по-рано са били под 59 милиарда лв.. За съпоставяне, отпуснатите заеми са по-малко от 27 милиарда.

Така сметките демонстрират, че депозитите за година нарастват със 11 %, а заемите с 9 на 100.

Да спестяваш пари в банка, без да губиш от това, на процедура е задача невъзможна в България.

От години доходността по срочните депозити е близка до нула и вложителите на процедура не печелят нищо от това, че държат парите си в банката. По депозитите няма спомагателни такси. Когато те се трансформират в разплащателна сметка, обаче, с това върви и ежемесечна такса за обслужване - сред 2 и 3 лв.. Някои трезори имат също такса разкриване, както и закриване. Така спестените пари на процедура лека-полека се топят.

Според управлението на една от банките, които подхваща стъпка към трансформиране на срочните депозити в разплащателни сметки, клиентите, държащи парите си на срочен влог, в действителност губят поради негативната рентабилност, макар че върху тях няма месечни такси.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Ако имате срочен депозит, тъй като желаете за идващите да речем 10 години да съберете пари за къща или за кола при негативна рентабилност това ще е безсмислено, тъй като с всяка година, парите стават все по-малко и по-малко, а не повече и повече. А колата не поевтинява “, споделя изпълнителният шеф на банка Тамаш Хак-Ковач.

Ако клиентите не желаят парите им да се пренасочат непосредствено в разплащателни сметки, могат да открият по този начин наречената " спестовна съставния елемент ", само че тя отново е към разплащателната сметка.
Снимка: btvnovinite.bg
Експерти регистрират, че свръхнатрупването на средства в банките в действителност тежи на трезорите, тъй като те не ги раздават всички като заеми от които да печелят.

„ Вместо да основават артикули, с които да притеглят суми, върху които банките да заплащат лихви, а те да не получават лихви, тъй като по-бавно се кредитира - те избират да затворят тази врата и да не идват депозити, с цел да не се завъртим в този кръг “, споделя Иван Станчев, финансов специалист " Моите пари ".

Засега банките, които стопират да одобряват срочни депозити са три.
Снимка: btvnovinite.bg
„ С една дума на процедура би трябвало да си плащаш за всичко “, споделя Румен Иванов, клиент на трезорите.

Стои въпроса дали и другите ще ги последват. А се възнамерява и въвеждане на спомагателна такса за предпазване на суми над 400 хиляди лева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР