Днес Европа има проблем. Голямата, визионерска идея за обединена Европа,

...
Днес Европа има проблем. Голямата, визионерска идея за обединена Европа,
Коментари Харесай

Заев: Има проблем с идеята за обединена Европа

Днес Европа има проблем. Голямата, визионерска концепция за обединена Европа, през днешния ден има проблем. А казусът е самият Европейски Съюз. Брюксел ни съобщи, че Европейски Съюз не е съумял да откри метод да обезпечи заслужената интеграция на Западните Балкани. Ето това е казусът. Това сподели министър председателят на РСМ Зоран Заев на взаимна конференция с албанския си сътрудник Еди Рама на първия стопански конгрес в Скопие, съобщи БГНЕС. Според него фактът, че 26 държави-членки на Европейски Съюз не съумяват да предотвратят обсада на една държава-членка, е проблем на Европа, провокиран от самия Европейски Съюз.

„ Европейските полезности са общи за страните от Европейски Съюз, само че също и за страните кандидатки, които ги одобряват и развиват. И през днешния ден тези полезности се утвърждават от Западните Балкани - приобщаване, подвижност, приемливост, правдивост, взаимност. Всеки в Европейски Съюз, който е приел и разпространявал тези полезности като неразделна част от европейския метод на живот, би трябвало да знае, че никой с никакъв акт не би трябвало да слага под въпрос човешкото достолепие, равенството и взаимност, върховенството на закона, правата на индивида, сподели още Заев.

Той напомни, че предходната седмица е бил в София с държавна делегация, при което по думите му „ с отворено сърце и подадена за решение ръка е посочил подготвеност да направи крачка в позитивна посока с Република България “.

„ Но, макар че направихме обща позитивна стъпка, за жалост, макар ясните и недвусмислени послания от цялата интернационална общественост, че в този момент е моментът да се намерят сили за пробив, българските сътрудници не съумяха да съберат задоволително сили, с цел да одобрят началото на договарянията на Северна Македония и Албания с Европейски Съюз. Колкото и да сме били сдържани в упованията, решението на Европейски Съюз да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, е огромно отчаяние. Но и голям крах на политиката на разширение на Европейски Съюз и неприятно обръщение за целия район. Ние считаме, че гласът на България да не утвърди преговорната рамка, не е в духа на добросъседските връзки ", сподели Заев.

Той повтори позицията си, че европейската интеграция не би трябвало да бъде пленник на двустранни въпроси.

„ Двустранните въпроси не би трябвало да се включват в договарянията или в рамката. Това е рисков казус. Невъзможно е македонската национална еднаквост да бъде обект на договаряния ", сподели Заев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР