Оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха от Съюза на

...
Оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха от Съюза на
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Оставка на Висшия правосъден съвет (ВСС) желаеха от Съюза на съдиите в България. Те приканиха правосъдните кадровици да последват образеца на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, които предходната седмица оповестиха, че напущат постовете си.

" Считаме, че не изпълнихте конституционно предоставеното ви обвързване за администриране на правосъдната власт в полза на жителите на Република България, като защитавате съдийската самостоятелност и самоуправление.Непоследователните ви дейности създаваха серия от обществени кавги, които още повече ви отдалечаваха от смислената работа в интерес на съдиите, правосъдната система и обществото, заради което заявяваме, че виновното държание изисква да подадете своите оставки като членове на Висш съдебен съвет ", написаха от съюза.

Те показват, че този състав на Висш съдебен съвет се провалил в промяната на правосъдната карта и единната осведомителна система на съдилищата. Съдиите намират и за символичното решение работата по плана за осведомителната система да бъде управлявана от някогашния прокурор Гергана Мутафова.

" Необяснимо от позиция на провежданата дългогодишна промяна за преустановяване на въздействието на прокуратурата върху ръководството на съдилищата и действието на съда за началник на плана беше избран прокурор – Гергана Мутафова, макар че предметът на плана визира съдиите и изисква положително познаване в елементи на съдийската работа и стандартите за самостоятелност на съда ", написа в обръщението им.

Напускането на Шекерджиев и Димитрова бе оповестено след рецензиите към предлаганото закриване на 50 районни съдилища като част от промяната на правосъдната карта. Самият съвет обаче занапред ще се сблъсква с други по-сериозни проблеми. Този състав избра за основен прокурор Иван Гешев и ще му се наложи следващата година да избере и идващия преседател на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР