От 1 юли се въвежда нова митническа декларация с намален

...
От 1 юли се въвежда нова митническа декларация с намален
Коментари Харесай

Въвеждат нова митническа декларация с намален набор от данни при внос

От 1 юли се вкарва нова митническа декларация с понижен набор от данни при импорт, която ще се употребява за обявление на артикули, съдържащи се в колета, обект на отдалечени продажби и със лична стойност, непревишаваща 150 евро, оповестяват от Агенция " Митници ".

В тази връзка, на същата дата е планувано въвеждане в употреба на обновена версия на Митническата осведомителна система за внасяне (МИСВ) на Агенция " Митници ". Промяната произтича от влизането в действие на новите правила за електронна търговия (т.нар. Данък добавена стойност пакет).

Стоките, обект на обявление по този ред, не би трябвало да са обект на забрани и ограничавания и да са разнообразни от акцизни артикули. В случай, че стоките в пратката не дават отговор на тези условия, те следва да се заявяват със общоприета митническа декларация.

Както и общоприетата митническа декларация при импорт, по този начин и новата митническата декларация с понижен набор от данни ще се подава по електронен път.

Декларацията с понижен набор от данни може да бъде подадена персонално от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат персонално митническа декларация, би трябвало да разполагат с дипломиран електронен автограф (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенция „ Митници “. 

От 1 юли 2021 година се отстранява прагът за освобождение от Данък добавена стойност от 22 EUR (за България е 30 лева.), вследствие на което всички артикули, импортирани в Европейски Съюз, ще бъдат облагани с Данък добавена стойност, без значение от тяхната стойност. Заедно с премахването на освобождението от Данък добавена стойност за импорт на артикули с ниска стойност, в законодателството се вкарват две опростявания за събиране на Данък добавена стойност при импорт на колета със лична стойност, непревишаващи 150 EUR: 

- Специален режим за отдалечени продажби на артикули, внасяни от трети територии или трети страни (обслужване на едно гише при импорт - IOSS), посочен в дял XII, глава 6, раздел 4 от Директивата за Данък добавена стойност. IOSS yлecнявa cъбиpaнeтo, дeĸлapиpaнeтo и плaщaнeтo нa ДДC зa пpoдaвaчи, ĸoитo дocтaвят cтoĸи отвън EC нa крайни ĸлиeнти в EC, като начисляват Данък добавена стойност сега на покупката. Ha пpaĸтиĸa тoвa oзнaчaвa, чe тeзи дocтaвчици и eлeĸтpoнни интepфeйcи мoгaт дa cъбиpaт, дeĸлapиpaт и плaщaт диpeĸтнo ДДC нa избpaнитe oт тяx дaнъчни opгaни, вмecтo ĸлиeнтитe дa плaщaт ДДC пpи внoc в мoмeнтa нa дocтaвĸaтa нa cтoĸитe. Toвa yлecнявa пpeдпpиятиятa, ĸaтo cъщeвpeмeннo зaщитaвa oнлaйн ĸyпyвaчитe oт cĸpити paзxoди.
- Специален режим за обявление и отсрочено заплащане на налога при импорт, избран в дял XII, глава 7 от Директивата за Данък добавена стойност, при който титулярят на разрешението за отсрочено заплащане (митническия представител - пощи или куриер) начислява дължимия Данък добавена стойност при импорт на получателя и в следствие го заплаща на Агенция „ Митници “. 

Повече информация за измененията е оповестена на интернет страницата на Агенция „ Митници “. 

Информация за жители – в секция  

Информация за бизнеса – в секция Митническа активност –

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР