Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа предаде днес на

...
Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа предаде днес на
Коментари Харесай

Норвегия ни върна древни монети, има и такава от преди Христа

Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа съобщи през днешния ден на българския дипломат Вера Шатилова 51 древноримски и една древногръцка монета, изнесени незаконно от страната ни. Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос, която е датирана от 525-463 година прочие Хр., съобщи Министерство на външните работи.
 Снимка: Министерство на външните работи
На публична гала в Историческия музей на Осло дипломат Шатилова благодари на министър Раджа и на норвежките институции, работили по предотвратяването на противозаконния импорт, за отличната работа, изключителния професионализъм и приноса им за връщането на културните полезности на българските жители.

Тя акцентира, че това събитие е израз на положителното съдействие сред двете страни, за които опазването на културното завещание е общ приоритет.
 Снимка: Министерство на външните работи
Министър Раджа изрази удовлетворението си от опцията скъпите монети да бъдат върнати на България и означи основното значение на превантивните ограничения като изискване за попречване на трафика на движимо културно завещание.

Културни артефакти бяха предадени също и на посолствата на Италия, Латвия, Словакия, Германия, Съединени американски щати и Испания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР