Преговорите за спасяване на държавния ТЕЦ Марица Изток 2 продължават

...
Преговорите за спасяване на държавния ТЕЦ Марица Изток 2 продължават
Коментари Харесай

Преговорите за ТЕЦ Марица Изток 2 продължават

Преговорите за избавяне на държавния Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " не престават и на следващия ден, научи " По света и у нас ".

В министерството на енергетиката ще се организира среща в необятен формат сред синдикати, представители на Комисията за енергийно и водно контролиране и управлението на държавната централа.

Целта на срещата е да се откри вид да бъде избавено най-малко краткосрочно сдружението.

Според последните планове на енергийния регулатор, централата е извадена от енергийния микс на страната и няма да продава ток на контролирания пазар. Това е пазарът на ток за битовите консуматори.

В същото време обаче, в случай че не продава ток за бита, Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " би трябвало да спре работа. Причината - предлаганата електрическа енергия не е конкурентоспособна и не може да бъде продавана на свободния пазар.

Днес бяха извършени две срещи по тематиката. Първо в Министерския съвет по предложение на синдикатите се състоя среща сред тях, министър председателят Стефан Янев и служебните министри на енергетиката Андрей Живков и на труда и обществената политика Гълъб Донев. На срещата енергийният министър е поел уговорката, да издаде заповед, с която Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " още веднъж ще продава ток за бита, с цел да бъде избавена.

След като срещата се организира, министрите и синдикатите отидоха на среща в Комисията за енергийно и водно контролиране. Договорка обаче не е била реализирана. Целта е хем да бъде продаван ток от държавната централа за бита, хем това да не докара до повишаване на електрическата енергия с повече от плануваните 3% от 1 юли.

В дълготраен проект министерството на енергетиката има концепция да включи централата и целият комплекс " Марица Изток ", който обгръща и въглищните мини в региона, в проекта за възобновяване и развиване.

Така централите от района могат да получат финансиране от Европейския съюз, с цел да преминат гладко към различен тип гориво. На първият стадий се планува централата, в случай че е допустимо, да премине на природен газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР