Изпълнителната агенция Автомобилна администрация“ разработи система за предоставяне на електронни

...
Изпълнителната агенция Автомобилна администрация“ разработи система за предоставяне на електронни
Коментари Харесай

ИА „Автомобилна администрация“ със система за електронни административни услуги

Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “ създаде система за даване на електронни административни услуги, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството. Става въпрос за следните електронни административни услуги:

записване за изпит за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС;
подаване на заявление за изпит за АДР от лидер на МПС за транспорт на рискови товари;
подаване на заявление за изпит за придобиване на подготовка за съветник по сигурност за транспорт на рискови товари;
подаване на заявление за преиздаване, замяна или издаване на препис на карта за цифрови тахографи;
подаване на заявление за издаване, преиздаване, замяна или издаване на препис на карта за подготовка на водача;
подаване на заявление за изпит за придобиване на уверение за лидер на лек таксиметров автомобил и такова за възобновяване на удостоверението през 5 години;
подаване на заявление за издаване на ADR-свидетелство за лидер на МПС за транспорт на рискови товари.

Електронната система дава опция за подаване на заявки посредством електронен автограф или мобилно приложение за лицево различаване и интернационален паспорт. Чрез отдалечената автентикация и опцията да се подаде заявление от разстояние се понижава административната тежест и нуждата да се подават заявки на хартия в регионалните отдели. Осъществена е връзка в действително време с регистри на Министерство на вътрешните работи, ГРАО, Национална агенция за приходите и Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “ за служебно събиране на данни.

Електронната система за даване на електронни административни услуги е в употреба от началото на февруари 2021 година, като все още са подадени над 22 000 заявки.

Системата е осъществена по план “Надграждане на поддържаните от Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” регистри и бази данни. Става въпрос за създаване на нов модел на контролната активност, учреден на оценка на риска “. Финансирането е осъществено със средства по план “Оценки и разбори по ОПДУ ” по Приоритетна ос 1 “Административно обслужване и е-управление ” на Оперативна стратегия “Добро ръководство ”, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР