Домакинствата в България са увеличили спестяванията си в банковата система

...
Домакинствата в България са увеличили спестяванията си в банковата система
Коментари Харесай

Депозитите на домакинствата в България нараснали с 6,6 млрд. лв. за година

Домакинствата в България са нараснали спестяванията си в банковата система с цели 6,6 милиарда лева през  последните 12 месеца. Според последните данни на Българска народна банка към края на месец май 2021 година общата сума, която физическите лица държат на банков депозит, възлиза на 63,5 милиарда лева Това е с цели 12% повече в сравнение с през май 2020 година За съпоставяне в предходния едногодишен интервал (май 2019 – май 2020 г.) повишаването на спестяванията беше 4,1 милиарда лева

Общата сума на депозитите в банките възлизат на общо 96 милиарда лева От тях 63,5 милиарда лева са на физически лица, 29,3 милиарда лева на частни предприятия и 3,6 милиарда лева на финансови институции.

Бизнесът също записва увеличение на спестяванията в банките – повишаването е 12,5% на годишна база.

Някои  финансови институции неотдавна оповестиха, че стопират да отварят нови депозити и също по този начин ще вкарват такса за неизползвани авоари.  

В същото време общото салдо на банковите заеми за бизнеса възлиза на 35,8 милиарда лева, което е с 4% растеж на годишна база.

Най-голям напредък има при утвърдените жилищни заеми – те възлизат на 12,7 милиарда лева към края на май 2021 година, което е с 13% повече спрямо година по-рано.

Кредитите за ползване са общо 12,4 милиарда лева, което е 8% повече на годишна база.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР