Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа предаде днес на

...
Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа предаде днес на
Коментари Харесай

Норвегия върна на България нелегално изнесени древни монети

Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа съобщи през днешния ден на българския дипломат Вера Шатилова 51 древноримски и една древногръцка монета, изнесени незаконно от страната ни . Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос, която е датирана от 525-463 година прочие Хр . Това оповестяват от Министерство на външните работи ( Министерство на външните работи ).

На публична гала в Историческия музей на Осло дипломат Шатилова благодари на министър Раджа и на норвежките институции, работили по предотвратяването на противозаконния импорт, за отличната работа, изключителния професионализъм и приноса им за връщането на културните полезности на българските жители. Тя акцентира, че това събитие е израз на положителното съдействие сред двете страни , за които опазването на културното завещание е общ приоритет.

Министър Рабид Раджа изрази удовлетворението си от опцията скъпите монети да бъдат върнати на България и означи основното значение на превантивните ограничения като изискване за попречване на трафика на движимо културно завещание.

Културни артефакти бяха предадени също и на посолствата на Италия, Латвия, Словакия, Германия, Съединени американски щати и Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР