Проектът за изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ

...
Проектът за изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ
Коментари Харесай

LNG терминалът край Александруполис получава безвъзмездни 167 млн. евро, ще става и за водород

Проектът за създаване на терминал за регазификация на полутечен газ край пристанището на гръцкия град Александруполис ще получи безплатни 166.7 млн. евро от европейските фондове, полагащи се на Гърция. Това е решила Европейската комисия предходната седмица, откакто е одобрила гръцкото държавно управление да даде държавната помощ на плановата компания и предстоящ оператор на оборудването " Газтрейд ", в която с равни 20-процентни дялове вземат участие основателката на сдружението Асимина-Елени Копелузу,, българският газов оператор " Булгартрансгаз ", кипърският притежател на танкери за полутечен газ " ГазЛог " и гръцките държавни оператор и снабдител на газ ДЕПА и ДЕСФА.

Капацитетът на плаващия терминал за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ (LNG) е над 5.5 милиарда куб. м годишно към газопреносната мрежа на Гърция и предпазване на 170 хиляди куб. м. " Газтрейд " към този момент получи поръчки за запазване на повече от половината потенциал на оборудването. 500 млн. куб. м годишно от размерите са поискани от българския газов снабдител " Булгаргаз " за 10 години напред.

Стойността на плана се прави оценка на 382 млн. евро и проектите са да бъде въведен в употреба през 2023 година

Одобрената от Брюксел държавна помощ на процедура е съвсем половината от инвестицията в оборудването. Въпросните 166.7 млн. евро ще дойдат от европейски структурни и капиталови фондове, по-специално средства, директно следени и ръководени от Гърция според Споразумението за партньорство за развиване 2014-2020. Инвестиционното присъединяване на " Булгартрансгаз " се пресмята на 16.6 млн. евро.

От известието на Еврокомисията излиза наяве, че утвърждението е обещано и поради уверения на гръцкото държавно управление, че терминалът за полутечен газ ще може да употребява и водород, което ще разреши част от производството на сила от въглища да бъде сменено с по-чистия природен газ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР