Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че Русия може

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че Русия може
Коментари Харесай

САЩ предупреждават в Германия: Северен поток 2 може да е оръжие на Русия срещу Украйна

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести, че Русия може да употребява силата като лост за въздействие против Украйна в разногласието за планувания германско-руски газопровод " Северен поток 2 ", осведоми ДПА.

" Нашата цел остава да подсигуряваме, че Русия не може да употребява силата като насилствен инструмент, като оръжие против Украйна или някой различен в Европа ", посочи Блинкън след среща с немския външен министър Хайко Маас. Това е първото посещаване на Блинкън в Германия като държавен секретар.

" Продължаваме да считаме, че газопроводът в последна сметка е съветски геополитически план, който заплашва европейската енергийна сигурност и евентуално подкопава сигурността на Украйна и други страни в района ", сподели той.

Позовавайки се на различията по този въпрос сред Вашингтон и Берлин, Блинкен акцентира: " Германия има друга вероятност. И това се случва понякога измежду другари. "

Маас сподели, че задачата е да се реализиран резултати, " които могат да бъдат подкрепени и във Вашингтон ". Има редица благоприятни условия и подходи, които се разискват, сподели той.

Планираното посещаване на немския канцлер Ангела Меркел в Съединени американски щати през юли ще бъде уместно време за реализиране на резултати, добави Маас.

В допълнение към Маас, Блинкен също искаше да се срещне с канцлера в сряда и да взе участие в конференция за либийския спор, която се организира в Берлин.

От години Съединени американски щати се опълчват на построяването на газопровода в Балтийско море, който би трябвало да изпомпва газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна.

Независимо от това, през май новата администрация на американския президент Джо Байдън отчасти се отхвърли от години на американска съпротива на плана и се отхвърли от наказания против експлоатиращата компания - също от съображения за връзките с Германия.

Оттогава се водят договаряния сред Германия и Съединени американски щати за това по какъв начин да се действа.

По създание въпросът е по какъв начин да се обезпечат дълготрайни доходи за Украйна като предходната директна страна, защото тя зависи от милиардите съветски заплащания за транспорт на газ. Съответният контракт сред Русия и Украйна изтича през 2024 година

В четвъртък Маас и Блинкен възнамеряват да подпишат съглашение в Мемориала на убитите евреи в Европа за по-тясно съдействие сред двете им страни в паметта на Холокоста.

Също в сряда министърът на стопанската система Петер Алтмайер възнамерява да замине за пътешестване до Вашингтон.

Меркел възнамерява пътуването си до Съединени американски щати за 15 юли. Тя се срещна с Байдън в предишния уикенд за първи персонален диалог на ръба на срещата на върха на Г-20 във Англия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР