През последните седмици се наблюдава нетипичен за този период от

...
През последните седмици се наблюдава нетипичен за този период от
Коментари Харесай

Застрашеният блестящ ибис се появи у нас по-рано тази година

През последните седмици се следи нехарактерен за този интервал от годината прелет на блестящи ибиси край Бургас. Орнитолози споделят, че дневно стотици от тях минават над града.

Ята от 3-4 до над 40 ибиса идват от североизток, като някои не престават пътя си на юг, а други отсядат в Бургаските влажни зони и правят местни прелети сред тях.

Какво е принудило блестящите пернати да дойдат по-рано от предстоящото у нас?

Обичайно блестящия ибис отлита от страната ни през август или септември. По това време на годината птиците би трябвало да мътят, да отглеждат дребните си и чак по-късно да отлетят на юг. Именно по тази причина съгласно орнитолози тяхното наличие във водоемите към Бургас е казус.

" Става въпрос за хиляди птици, които идват от север, минават над Бургас и не престават на юг. Т.е. демонстрират едно типично прелетно поведение-все едно в този момент сме септември месец ", сподели Петър Янков, Българско сдружение за отбрана на птиците

Напълно е допустимо птиците да са объркали есента с лятото. За аргументите за тази толкоз ранна " есенна миграция " може единствено да се гадае. Едната опция е интензивните превалявания да са провалили гнездовия интервал на типа в огромните му гнездовища в делтата на река Днепър или във водоемите в Украйна и Румъния.

" Във всички случаи има някакво ненормално положение на техните гнездови места. Очевидно не са отглеждали дребните си или изобщо не са могли да ги отгледат. Заради продължителното неприятно време да се е вдигнало водното равнище. Понякога гнездата на тези птици са покрай водата. Водата да е заляла гнездата с яйцата и дребните да са починали. Това към този момент провокира в ибисите напълно друго държание ", споделя Янков.

Голяма част от ибисите се придържат и в предпазената околност " Пода " край Бургас, където е единствената гнездова колония на типа по Черноморско крайбрежие.

Орнитолози от Кипър също споделят, че ибисите са имали натоварен ранен прелет и над тяхната страна. Подобно събитие е следено и преди няколко години, когато още веднъж в разгара на сезона на развъждане хиляди блестящи ибиси са прелетели над Бургаските влажни зони на юг.

Интересен факт е, че блестящият ибис е заплашен от изгубване тип птица. В Древен Египет те са считани за свещени животни. Били са знак на зората и мъдростта, а убийството им се е наказвало със смъртно наказване.

Автор: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР