Единодушно, със 7 гласа за прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Единодушно, със 7 гласа за прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Единодушен избор за шефа на Спецпрокуратурата

Единодушно, със 7 гласа " за " прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет избра Валентина Маджарова за административен началник на Спецпрокуратурата. Тя беше единствен претендент и от средата на 2019 година беше краткотрайно изпълняващ длъжността. 

Маджарова стартира изслушането си във Висш съдебен съвет с послание към прокурорите и следователите от Спецпрокуратурата. Тя уточни, че те се подчиняват единствено и само на закона.

" Благодаря ви за смелостта и стоицизма, които неизбежно проявявате последните дни! Времената са струдни за всички, а за нас са изключително сложни ", обърна се Маджарова към сътрудниците си. 

По думите й резултатите в битката с корупцията по високите етажи на властта " не са на това равнище, на което и на нас самите ни се желае ". Маджарова означи, че успеваемостта зависи от нетърпимостта на обществото към корупцията, която съгласно нея е към този момент неоспорим факт, и от работата на КПКОНПИ, структурите на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

Маджарова сподели още, че пандемията е рефлектирала на работата на Спецпрокуратурата. Като добави, че огромна част от оправдателните присъди, постановени от Спецсъда, са по импортирани актове от други прокуратури. 

Като проблем в Спецпрокуратурата Маджарова уточни огромния брой досъдебни производства, чието решение всъщност е забавено от прокурорите. Тя означи, че е въвела мярка, с която това да се промени, като от 147 те са намалели на половина. Други проблеми, съгласно нея, са върнатите каузи и оправдателните присъди. 

Валентина Маджарова изнесе статистика за 2020 година по отношение на корупционните закононарушения. Тя уточни, че следените досъдебни производства свързани с корупция са били общо 274, като 86 от тях са формирани през предходната година. Приключени са 73 от тези досъдебни производства, а през 2019 година те са били 39. Решените следствия са 92, което е 56 на 100 повече от 2019 година От тях в съда са били импортирани 17 прокурорски акта за 56 лица. Осъдени са петима души, при един за 2019 година Постановени са две условни присъди и три, които са пробация. От 13 досъдебни производства за истински корупционни закононарушения са импортирани седем в съда за 31 лица.

През 2020 година са следени общо 205 досъдебни производства за претъпление от длъжностни лица с евентуален корупционен претекст, като през 2019 година те са били 160. По думите на Маджарова тази статистика не приказва за несправяне с корупцията по високите етажи, а е добра основа и старт за завършване на сполучливи следствия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР