Германското правителство се опитва да потуши спора със САЩ за

...
Германското правителство се опитва да потуши спора със САЩ за
Коментари Харесай

Германия се опитва да потуши спора със САЩ за „Северен поток-2“

Германското държавно управление се пробва да потуши разногласието със Съединени американски щати за ориста на газопровода „ Северен поток-2 “. Решението какво ще стане с него ще бъде взето до няколко седмици, разгласи външният министър Хайко Маас по време на визитата на американския си сътрудник Блинкън в Берлин.

Решението ще бъде оповестено най-късно през август, уточни Хайко Маас на взаимна конференция с Антъни Блинкън в Берлин.

През юли се чака немският канцлер Ангела Меркел да посети Белия дом и ориста на „ Северен поток-2 “ ще е централна тематика на диалозите ѝ с президента Байдън. През август пък Конгресът на Съединени американски щати още веднъж ще се занимае с възможни наказания. Търси се решение, което да е задоволително и за американската страна.

Блинкън съобщи, че държавното управление на Съединени американски щати продължава да счита планувания газопровод през Балтийско море, който ще доставя повече съветски газ за Западна Европа, за опасност за енергийните доставки в Европа.

Според него съществува заплаха Русия да употребява газопровода като политическо оръжие против Украйна.

Блинкън настоя, че Съединени американски щати ще желаят „ доста съответни и строги “ ограничения, които да подсигуряват, че това няма да се случи. Той съобщи, че когато новата американска администрация е встъпила в служба, 90% от газопровода към този момент е бил построен.

Сега Съединени американски щати се пробват да сведат до най-малко риска за Украйна, уточни още той.

На взаимна конференция Маас и Блинкън подчертаха желанието си да си сътрудничат по световни въпроси - като споровете в Беларус, Украйна и Либия. Съединени американски щати считат да продължат да пазят демокрацията и правата на индивида „ вкъщи и по света “, споделя Блинкън.

„ Германия е „ най-близкият другар и сътрудник в това отношение - на държавно и икономическо ниво “, сподели той. Армиите на двете страни също по този начин стоят „ един до друг по целия свят “.

По време на визитата си в Берлин държавният секретар на Съединени американски щати ще вземе присъединяване и във втората интернационална конференция за Либия, чийто хазаин е немското държавно управление.

И по този въпрос Блинкън и Маас акцентираха на общата политическа линия. Маас прикани за евакуиране на всички задгранични наемници от северноафриканската страна, в която се води революция, а Блинкън го поддържа. Той съобщи, че вижда в това единствения път към една „ суверенна и свободна “ страна, свободна от непозната интервенция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР